Krémová česnečka s topinambury
Dnes u mě slavily svou premiéru topinambury. Jelikož jsem tuto surovinu držela v ruce poprvé, nechala jsem se vést raději osvědčeným receptem. Jím se stal recept na tuto VYNIKAJÍCÍ polévku z aktuálního říjnového vydání časopisu FOOD .
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny (4porce):
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 4-6 stroužků česneku
- 1 kg topinamburů
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Máslo rozpusťte v hrnci a orestujte na něm najemno nakrájenou cinuli a celer (ale jen tak, aby změkly, nesmí začít hnědnout). Přidejte jemně nakrájený česnek a zlehka osmažte. Nakonec vložte do hrnce na kostky nakrájené topinambury, zalijte vývarem, podle potřeby osolte a na mírném plameni vařte asi 50 minut úplně doměkka, Rozmixujte ponorným mixérem, podle chuti ještě dosolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.
Já jsem ještě misku s polévkou dozdobila osmaženými plátky topinamburu.
Polévka je výborná. Děkuji za recept (jen jsem ho ještě doplnila bobkovým listem a kmínem kvůli snaze o snížení nadýmavého efektu).
to zní taky dobře 🙂 Jinak ta nadýmavost, kterou může způsobit česnek, jde odstranit spolu se zeleným klíčkem uvnitř stroužku 🙂