Květákové karí s červenou čočkou a vejcem
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 120 g červené čočky
- 250 g květáku
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- 2 vejce
- 3 lžíce mraženého hrášku
- 2 lžíce oleje
- 100 ml kokosového mléka
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- lžička římského kmínu
- ½ lžičky skořice
- 8 hlaviček hřebíčku
- ¾ lžičky kurkumy
- sůl
Postup:
- Do hmoždíře dejte veškeré koření kromě kurkumy, rozemelte na prášek.
- Červenou čočku vařte se špetkou soli a kurkumou téměř doměkka – asi 10 minut a poté přiklopte a odložte z plotny. Během vaření čočku podlévejte a míchejte, aby se nepřichytila.
- Uvařte vejce natvrdo.
- Rozehřejte pánev, na kterou nasypte koření, aby se rozvonělo. Přidejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kostky, a společně opékejte na mírnějším ohni, než cibule zesklovatí. Přidejte květák, rozebraný na drobné růžičky. Zeleninu podlijte trochou vody, osolte a pod pokličkou duste do změknutí.
- Když je tekutina vyvařená, přidejte mražený hrášek, uvařenou čočku a kokosové mléko. Na mírném ohni rohřívejte ještě 2 minuty. Karí naservírujte do mělkých misek nebo hlubokých talířů a navrch poklademe uvařené vejce rozkrojené napůl.