Perníkové rohlíčky
Perníčky a Vánoce k sobě patří jako ozdobičky patří ke stromečku. Každý si ho zdobí jinak, ale všichni chceme mít v obýváku ten nejkrásnější stromeček. Perníčky peče každý taky trochu jinak a zdobit je chce tak nejlépe, jak to dokáže. A kdo nepeče perníčky, určitě nepohrdne jinou dobrotou s perníkovým kořením. Neznám totiž nikoho, kdo by perníčkovou chuť nemiloval.
Neodolatelné chuti a vůni perníčků podléháme v naší rodině každý jinak. Zatímco mamka se nechá zlákat perníčkovým kafíčkem, taťka rád přikousne perník politý čokoládou ráno k čaji. Neteře zblajznou krabici vánočních perníčků, můj miláček si přihne z lahvinky limitky peníčkového Captain Morgana. A já se pustím do zdravější alternativy rohlíčků s perníkovým kořením.
Tenhle recept jsem testovala už při několika příležitostech. Jednak jsem recept připravovala pro letošní sezónu PROBIO a rozdala je na ochutnávku. Pak jsem rohlíčky pro velký úspěch vezla na návštěvu na Moravu a hned po návratu jsem posílala i recept. Jednoznačě se tak dostaly do top výběru cukroví, které jsem letos zvažovala upéct. Bylo mi předem jasné, že moc druhů nestihnu, ale tyhle rohlíčky nesmí chybět.
Během Vánoc cukroví moc nesním. Člověka by to navedlo k pohodlí a nápadu rovnou se na to vyprdnout, usnadnit si práci, udělat jen 3 druhy, abych nepředvedla, jak kovářova kobyla chodí bosa, a do zdravějších alternativ se ani nepouštět. Práce navíc 🙂 Ale co by to bylo za vizitku, když na blogu ode mě lidi čtou zdravé recepty a neochutnali by ode mě žádné z nich, ani tyhle skvělé nové rohlíčky, čokoládové košíčky nebo celozrnné linecké s mákem ? Morálně by mi to bylo jedno, ale ráda rozšiřuju obzory ostatním a naživo představuju i jiné možnosti, než ty, na které jsou všichni zvyklí. Takže s radostí dopřeju zpestření těm, co na obrázky se „zdravějším“ cukrovím zatím jen koukali a přemýšleli, jak by mohlo chutnat.
A ano, klasika bude taky. Linecké, vanilkové rohlíčky, úlky a marokánky jsou jasné. Perníčky – budou vlastně taky, jen zkroucené do rohlíčků, zdobené čokoládou a z trochu jiné mouky, než jsme zvyklí. Jak jsem psala, recept jsem vytvářela ve spolupráci s PROBIO, proto v v rohlíčcích najdete dvouzrnkovou mouku. Nezkoušela jsem to, ale asi mohu doporučit i špaldovou celozrnnou nebo světlou mouku. Velký rozdíl v nich není, jen já mám ráda pestrost a zkouším ráda pestrý výběr, který dnešní trh nabízí.
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 minut
Množství: 1 plech (30 rohlíčků)
Suroviny:
- 100 g mouky dvouzrnkové, celozrnné hladké
- 30 g špaldové hladké mouky
- 80 g másla
- 1 žloutek
- 40 g přírodního třtinového cukru, jemného
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku (nebo můžete použít už hotovo směs perníkového koření)
- ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva, bezfostátového
Na dokončení: čokoláda a oříšky
Postup:
- Z ingrediencí vypracujte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte aspoň hodinu v lednici odležet.
- Z těsta tvarujte rohlíčky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Snažte se pracovat pokud možno rychle, aby se vám těsto přiliš nerozehřívalo.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 10 minut dozlatova.
- Vychladlé rohlíčky máčejte v čokoládě a podrcených oříšcích.