Pivní chléb s cibulkou

Pivní chléb s cibulkou

Nejsem vlastníkem domácí pekárny, ani nějaké super multifunkční trouby, ve které bych zapla program vhodný pro pečení chleba. Zkrátka není třeba všelijakých technických vymožeností a pekařských znalostí, abyste si doma nemohli upéct domácí chléb.

Když jsem si tak v hlavě přemítala různé nápady na recepty a vzpomínala na ty, které jsem již na Vařeniště vložila, uvědomila jsem si, že do pečiva jsem se častokrát nepouštěla. A proč bych se tedy nepustila do domácího chleba? A proč jej rovnou neozvláštnit? Na dobrém chlebu z pekařství si určitě pochutnáte a tak možná někoho nenapadne si doma udělat vlastní, když si svůj oblíbený bochník přinesete z obchodu dříve, než by na ten domácí stačilo vykynout těsto. Když ale domácí chléb něčím ozvláštníte a nějakou tu chvíli jeho přípravě obětujete, zjistíte, že stojí za tu práci. A hlavně tu chuť a vůni! Příště se nebudete rozmýšlet, zda se do něj pustíte. Pravděpodobně vám doma sami navrhnou, jestli byste jim nechtěli upéct váš báječný pivní chléb s cibulkou.

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut+ doba kynutí

Suroviny:

  • 300g hladké mouky
  • 120g žitné chlebové mouky
  • 220ml piva
  • 80ml vlažné vody
  • ½ kostky droždí
  • 1 velká cibule – 150g
  • 1 lžíce sádla + na vymazání formy
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • Slunečnicová semínka na posypání

 

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte dozlatova až lehce dohněda na lžíci sádla.
  2. Oba druhy mouky nasypejte do mísy, přidejte sůl, kmín a doprostřed udělejte důlek. Do důlku rozdrobte droždí a zalijte vlažnou vodou. Nechte 15 – 20 minut přikryté utěrkou.
  3. Do mísy přidejte restovanou cibuli a pivo. Zpracujte suroviny v pružné těsto a přikryté utěrkou nechte kynout na teplém místě (můžete lehce nahřát troubu a těsto v nerezové míse vložit dovnitř). Po půl hodině opět prohněťte a nechte opět kynout. Po další půlhodině těsto prohněťte a vložte do sádlem vymazané chlebíčkové formy. Dejte opět do tepla na další půlhodinu kynout.
  4. Nakynutý chléb potřete osolenou vodou, posypejte semínky a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
  5. Pečte asi 40 minut, dokud chléb nebude při poklepu na dno formy dunět. Asi v polovině pečení opět potřete vodou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *