Polentové hranolky s avokádovým dipem
Polena sice není surovinou, kterou bychom zařadili do zdravého jídelníčku, pro její zvláštní chuť a rozmanitost úprav by si své místo občas zasloužit měla.
Suroviny:
Hranolky:
- ½ šálku polenty (60 g)
- 2 šálky vody
- 1 zarovnaná lžička soli
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce nasekané petrželky
- Olej na opékání
Avokádový dip:
- ½ zralého avokáda
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 4 lžičky citronové šťávy
- 50 g měkkého tvarohu
- Sůl
Postup:
- Vodu přiveďte k varu, přidejte sůl, petrželku a zázvor. Vsypte polentu a uvařte hustou kaši.
- Hranatou misku nebo pekáček vyložte potravinářskou fólií a nalijte do ní polentovou kaši. Nechte vychladnout.
- Polentu vyklopte a nakrájejte na hranolky o hraně cca 1,5 cm.
- Pánev potřete olejem a hranolky opečte ze všech stran dozlatova. Během opékání bude třeba vždy přidat pár kapek oleje.
- Avokádo rozmačkejte vidličkou a smícháme s ostatními surovinami.