Rozinkové hvězdičky (bez přidaného cukru)
Vločky nebo hvězdičky, srdíčka nebo kolečka, je jedno, co z těsta vykrájíte. Důležitý je udělat si to krásný.
Každý svým vkusem i stylem tvoříme originální díla. Pravda, zatímco někdo sází do krabic jeden druh cukroví za druhým, které vzhledem připomíná cukrářská díla, druhý se může přetrhnout a beztak bude jeho výtvor připomínat první dětské pokusy v kuchyni. Obdivuju trpělivost a pevnou ruku lidí, co nádherně zdobí perníčky a smekám před vytrvalostí těch, co to zkouší pořád dokola, i když to ne a ne dostat do ruky.
Moje rozechvělost nesplňuje jisté parametry, kterými bych se mohla s takovými mistry rovnat. Jsem minimalistka a svým rukopisem zdobím cukroví i perníčky trochu jinak. Nepotřebuju, raději ani nechci, se stylem podobat někomu dalšímu, chytám se pocitu dělat to tak, jak mi to schopnosti dovolí a dělat to v tomto duchu co nejlíp. Jednak jsem efektivnější, protože se necrcám se s vyráběním čehosi, co mi stejně nepůjde a za druhé si ušetřím nervy, že očekávání zůstává daleko od reality. No a navíc to ještě před ostatními vypadá, že naprosto jistě víte, co děláte a že to děláte dobře 🙂 Čistá práce, rychle odvedená a pokud možno bez stresu ze srovnáváním se s ostatními.
A tohle jsou minimalisticky zdobené rozinkové hvězdičky, které jsem připravovala ve spolupráci s PROBIO. Jsou slazené jen rozinkami a najdete v nich mouku z červené pšenice. Chápu, že nemáte všichni možnost tuto mouku sehnat, proto zkuste případně celozrnnou mouku ze špaldy. Ale doporučuju si občas doplnit spíž něčím, co pro vás není zcela známé a vytrhnout se ze stereotypu 🙂
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 6 minut
Množství: 1 plech
Suroviny:
- 50 g rozinek
- 40 g mandlí
- 100 g celozrnné hladké mouky (z červené pšenice)
- 30 g jemných ovesných vloček
- 40 g másla
- 1 žloutek
Na ozdobení: čokoláda nebo bílková poleva
Postup:
- Rozinky s mandlemi rozsekejte v robotu, dokud nevznikne směs s lepivou konzistencí.
- V míse smíchejte rozinky s mandlemi s moukou, ovesnými vločkami, změklým máslem a žloutkem. Vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu v lednici ztuhnout.
- Z těsta vyvalujte na pomoučeném vále placku silnou asi 0,5 cm. Vykrajujete z ní libovolné tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte dozlatova asi 6-7 minut.