Zdravé a dobré twistery nejsou jen dobru svačinkou, kterou doplníte pomazánkou, tvarohem nebo zeleninou. Můžete je přikusovat k sýru a vínu spolu s dalšími delikatesami, jako jsou olivy nebo různé druhy čatní.
Kde seženete konopnou mouku? Já jsem na ní narazila na Rohlíku, kde je spolu s ostropestřcovou, mandlovou, čirokovou a dalšími speciálními druhy nově zařazena do sekce „mouky – speciální“.
V nejhorším případě přidejte jen více špaldové mouky, ale věřte mi, že se vyplatí tu konopnou alespoň vyzkoušet.
Doba přípravy: 10 minut + kynutí
Doba pečení: 20 – 25 minut
Množství: 8 ks
Suroviny: 8
- 180 g celozrnné špaldové mouky + na podsypání
- 40 g hladké mouky
- 20 g konopné mouky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky třtinového cukru
- ½ sáčku sušeného droždí
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 20 g dýňových semínek
- 200 ml teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
- V míse promíchejte všechny mouky se solí, cukrem, droždím, tymiánem a semínky. Přilijte olivový olej a vodu a důkladně promíchejte. Vypracujte pružné těsto, přikryjte mísu utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 50 minut.
- Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Vykynuté těsto znovu propracujte, vyklopte na důkladně pomoučenou pracovní plochu. Válečkem vyválejte těsto na plát velký asi 35 x 20 cm. Pořád podsypávejte.
- Z těsta nakrájejte pruhy silné asi 4 cm. Položte pruh na plech a překruťte několikrát ze strany na stranu. Připravené twistery pokropte vodou a vložte do trouby. Peče 20 – 25 minut.