Sýr haloumi s ořechovým pestem a dýňovo-čočkovým pyré
Toto je můj první recept na LotusGrillu, který jsem si přinesla jako výhru z LotusGrill Pikniku. Ačkoli mi trvalo, než jsem se konečně ke grilování dostala, tak jsem si to v prvním podzimním týdnu užila.
Na řecký sýr haloumi jsem měla zálusk už dlouho. Jelikož je v obchodech špatně k sehnání, využila jsem Rohlík.cz. Chuť haloumi je dost výrazná. Když jsem ho poprvé ochutnala, vzala jsem si zpět k ruce obal abych se přesvědčila, že jsem se nepřekoukla a je opravdu vyrobený z kravského mléka. Chuť mi trochu připomínala ovčí sýr. Ano, je opravdu z kravského mléka, jen ta chuť není tak mdlá.
Doba přípravy: 30 minut
Možství: 1 porce
Suroviny:
- 100g sýru Haloumi (2 plátky)
- Olivový olej
Pesto:
- 10g vlašských ořechů
- 1 slabší plátek česneku
- Špetka soli
- Pár lístků tymiánu
- Olivový olej
Dýňovo-čočkové pyré:
- ½ menší cibule (25g), nakrájené najemno
- 160g dýně hokaido
- 40g červené čočky
- ¼ lžičky římského kmínu
- Olivový olej
- Mletá skořice
- Sůl
Postup:
- Vlašské ořechy vložte s tymiánem, česnekem a špetkou soli do hmoždíře a rozmačkejte na pastu. Poté nařeďte dostatečným množstvím oleje.
- Do menšího hrnce nalijte asi 1 lžíci oleje a rozehřejte. Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji a přidejte římský kmín. Promíchávejte asi jednu minutu. Pak přidejte na malé kostky nakrájenou dýni, poprašte lehce skořicí, přidejte čočku, osolte a zalijte ½ hrnku horké vody (125ml). Vařte pod poklicí asi 10 minut, dokud čočka i dýně nezměknou. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Haloumi lehce potřete olejem a položte na rozpálený gril. Během grilování jej otočte. Když ucítíte, že měkne, bude hotový a teplý vevnitř.
Tip na servírování:
Ořechy můžete před drcením lehce opražit nasucho na pánvi, aby více vynikla jejich chuť. Podávejte posypané nasekaným koriandrem nebo petrželí.