Sýr haloumi s ořechovým pestem a dýňovo-čočkovým pyré

Sýr haloumi s ořechovým pestem a dýňovo-čočkovým pyré

Toto je můj první recept na LotusGrillu, který jsem si přinesla jako výhru z LotusGrill Pikniku. Ačkoli mi trvalo, než jsem se konečně ke grilování dostala, tak jsem si to v prvním podzimním týdnu užila.

Na řecký sýr haloumi jsem měla zálusk už dlouho. Jelikož je v obchodech špatně k sehnání, využila jsem Rohlík.cz. Chuť haloumi je dost výrazná. Když jsem ho poprvé ochutnala, vzala jsem si zpět k ruce obal abych se přesvědčila, že jsem se nepřekoukla a je opravdu vyrobený  z kravského mléka. Chuť mi trochu připomínala ovčí sýr. Ano, je opravdu z kravského mléka, jen ta chuť není tak mdlá.

Doba přípravy: 30 minut

Možství: 1 porce

Suroviny:

  • 100g sýru Haloumi (2 plátky)
  • Olivový olej

Pesto:

  • 10g vlašských ořechů
  • 1 slabší plátek česneku
  • Špetka soli
  • Pár lístků tymiánu
  • Olivový olej

Dýňovo-čočkové pyré:

  • ½ menší cibule (25g), nakrájené najemno
  • 160g dýně hokaido
  • 40g červené čočky
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • Olivový olej
  • Mletá skořice
  • Sůl

Postup:

  1. Vlašské ořechy vložte s tymiánem, česnekem a špetkou soli do hmoždíře a rozmačkejte na pastu. Poté nařeďte dostatečným množstvím oleje.
  2. Do menšího hrnce nalijte asi 1 lžíci oleje a rozehřejte. Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji a přidejte římský kmín. Promíchávejte asi jednu minutu. Pak přidejte na malé kostky nakrájenou dýni, poprašte lehce skořicí, přidejte čočku, osolte a zalijte ½ hrnku horké vody (125ml). Vařte pod poklicí asi 10 minut, dokud čočka i dýně nezměknou. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  3. Haloumi lehce potřete olejem a položte na rozpálený gril. Během grilování jej otočte. Když ucítíte, že měkne, bude hotový a teplý vevnitř.

Tip na servírování:

Ořechy můžete před drcením lehce opražit nasucho na pánvi, aby více vynikla jejich chuť. Podávejte posypané nasekaným koriandrem nebo petrželí.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *