Tvarohový dort s jahodami
Jahody a kakao spolu skvěle ladí. Když k této kombinaci přidáte tvaroh, vytvoříte lahodný dezert, který si budete chtít v létě užívat dnes a denně. Neříkám, že mlsání je zdravé, ale s tímhle dortíkem ušetříte nějaké ty gramy cukru a kalorie navíc oproti „klasickým“ dezertům. Na chuti rozdíl nepoznáte, jen si čistým svědomím můžete pochutnat na zdravém a svěžím dezertu.
Kdo miluje mokré dortíky, přijde si obzvlášť s tvarohovým dortíkem na své. Korpus s výraznou chutí kakaa skvěle vyvažuje svěží tvaroh. Díky obsahu xylitolu – březového cukru – a celozrnné mouce je dortík o poznání zdravější, než kdybyste ho připravovali klasickou metodou s cukrem a světlou pšeničnou moukou. Krém je slazený také xylitolem, jen pro lepší vyšlehání jsem ke smetaně přidala jednu lžíci (rovnou – ne plnou) moučkového cukru. Žádné ztužovače – nic takového není potřeba! Tvaroh obsahuje krom vápníku také bílkoviny a tuk ve smetaně dokáže příjemně nasytit a dodat energii. Dortík je podle mě rozumným řešením, jak hřešit zdravě a s rozumem. A navíc je taaak dobrý!
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut
Množství: forma o průměru 22 cm
Ingredience:
Těsto:
- 2 vejce
- 60 g xylitolu
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce oleje
- 60 g celozrnné hladké mouky (špaldové)
Náplň:
- 300 g zralých jahod
- 500 g tvarohu
- 2 lžíce xylitolu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
Čokoška a jahody na ozdobení
Postup:
- Dortovou formu po bocích vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno vyložte pečicím papírem.
- Vejce šlehejte s xylitolem do husté pěny. Po asi 5 minutách přidejte kakao a šlehejte ještě tak dvě minuty. Poté polijte olejem, zasypejte moukou a zlehka promíchávejte, dokud se ingredience nespojí.
- Těsto rozetřete do připravené formy. Dejte péct na 180 °C asi 10 minut. Zchladlý korpus vyndejte z formy a formu umyjte a vytřete dosucha. Z korpusu opatrně stáhněte pečicí papír a vraťte do formy.
- Jahody nakrájejte na drobné kousky.
- Tvaroh oslaďte xylitolem.
- Smetanu vyšlehejte dotuha se lžící cukru. Pak k ní přidejte asi 2 lžíce tvarohu a zlehka promíchejte. Vmíchejte i zbytek tvarohu.
- Na korpus natřete slabou vrstvu krému. Rozprostřete na krém nakrájené jahody (pokud možno bez šťávy, která z nich vyteče) a zakryjte zbytkem krému. Povrch uhlaďte. Formu zespoda několikrát poplácejte dlaní, abyste zarovnali možné nevyplněné skulinky mezi krémem a jahodami.
- Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny odpočívat.
- Nakonec ozdobte nastrouhanou čokoládou a jahodami.