Tvarohový dort s jahodami

Tvarohový dort s jahodami

Jahody a kakao spolu skvěle ladí. Když k této kombinaci přidáte tvaroh, vytvoříte lahodný dezert, který si budete chtít v létě užívat dnes a denně. Neříkám, že mlsání je zdravé, ale s tímhle dortíkem ušetříte nějaké ty gramy cukru a kalorie navíc oproti „klasickým“ dezertům. Na chuti rozdíl nepoznáte, jen si čistým svědomím můžete pochutnat na zdravém a svěžím dezertu.

Kdo miluje mokré dortíky, přijde si obzvlášť s tvarohovým dortíkem na své. Korpus s výraznou chutí kakaa skvěle vyvažuje svěží tvaroh. Díky obsahu xylitolu – březového cukru – a celozrnné mouce je dortík o poznání zdravější, než kdybyste ho připravovali klasickou metodou s cukrem a světlou pšeničnou moukou. Krém je slazený také xylitolem, jen pro lepší vyšlehání jsem ke smetaně přidala jednu lžíci (rovnou – ne plnou) moučkového cukru. Žádné ztužovače – nic takového není potřeba! Tvaroh obsahuje krom vápníku také bílkoviny a tuk ve smetaně dokáže příjemně nasytit a dodat energii. Dortík je podle mě rozumným řešením, jak hřešit zdravě a s rozumem. A navíc je taaak dobrý!

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut

Množství: forma o průměru 22 cm

Ingredience:

Těsto:

  • 2 vejce
  • 60 g xylitolu
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • 60 g celozrnné hladké mouky (špaldové)

 

Náplň:

  • 300 g zralých jahod
  • 500 g tvarohu
  • 2 lžíce xylitolu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru

 

 

Čokoška a jahody na ozdobení

 

Postup:

  1. Dortovou formu po bocích vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno vyložte pečicím papírem.
  2. Vejce šlehejte s xylitolem do husté pěny. Po asi 5 minutách přidejte kakao a šlehejte ještě tak dvě minuty. Poté polijte olejem, zasypejte moukou a zlehka promíchávejte, dokud se ingredience nespojí.
  3. Těsto rozetřete do připravené formy. Dejte péct na 180 °C asi 10 minut. Zchladlý korpus vyndejte z formy a formu umyjte a vytřete dosucha. Z korpusu opatrně stáhněte pečicí papír a vraťte do formy.
  4. Jahody nakrájejte na drobné kousky.
  5. Tvaroh oslaďte xylitolem.
  6. Smetanu vyšlehejte dotuha se lžící cukru. Pak k ní přidejte asi 2 lžíce tvarohu a zlehka promíchejte. Vmíchejte i zbytek tvarohu.
  7. Na korpus natřete slabou vrstvu krému. Rozprostřete na krém nakrájené jahody (pokud možno bez šťávy, která z nich vyteče) a zakryjte zbytkem krému. Povrch uhlaďte. Formu zespoda několikrát poplácejte dlaní, abyste zarovnali možné nevyplněné skulinky mezi krémem a jahodami.
  8. Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny odpočívat.
  9. Nakonec ozdobte nastrouhanou čokoládou a jahodami.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *