Tvarohový mazanec

Receptem na tvarohový mazanec jsem se nechala inspirovat na www.apetitonline.cz. Osobně dávám raději přednost právě tvarohovému mazanci před klasickým, a to pro jeho lahodnou chuť a jemnou konzistenci. Je velice snadný na přípravu.
Suroviny:
- 250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe balený v kostce)
- 150 g másla, změklého
- 200 g moučkového cukru
- 2 celá vejce + 1 vejce na potření
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 500 g hladké mouky
- asi 5 lžic mléka
- 1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku
- hrst spařených oloupaných mandlí
- hrst spařených rozinek
Postup:
1 Troubu předehřejte na 200 °C. V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka. Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.
2 Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí. Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.
DOBRÁ RADA
Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.