Veganské bábovičky z ovesných vloček s malinovým sirupem
Bábovičky jsou plné zdraví a chuti. Jejich vláčná konzistence a ovocná chuť potěší nejen milovníky zdravého jídla, ale i hříšníky, kteří dychtí po sladkém.
Nejen na víkend, ale kdykoliv si můžete vykouzlit tuto vynikající snídani, anebo zdravý dezert.
Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 30 minut
Množství: 6 ks
Suroviny:
- 40g ovesných vloček
- 140ml sójového mléka
- 40g třtinového cukru (tmavý cukr muscovado)
- 80g zralého banánu
- 60g celozrnné mouky (pšeničné)
- 20g hladké mouky
- 5g kypřícího prášku s vinným kamenem (nebo kypřícího prášku do pečiva) (prodává např. Dr. Oetker nebo seženete v obchodě se zdravou výživou)
- + olej na vytření báboviček
- + moučkový cukr na posypání
- + sójový jogurt nebo smetana
- + maliny na ozdobení
Malinový sirup:
- Hrst malin + lžíce cukru
Postup:
- Ovesné vločky nasypejte spolu s cukrem do hrnce a zalijte sójovým mlékem. Zahřejte na takovou teplotu, kdy vás po ponoření začne pálit prst. Nechte alespoň 20 minut odležet.
- Bábovičky o průměru 7cm vymažte olejem a vyskládejte je na plech. Troubu předehřejte na 18 0 ̊C.
- V misce rozmačkejte vidličkou banán na kaši. Smíchejte oba druhy mouky, vinný kámen a přidejte k banánu do misky. Přidejte namočené vločky, důkladně promíchejte vařečkou.
- Bábovičky naplňte těstem a pečte 30 minut.
- Po upečení nechte bábovičky chvíli vychladnout. Poté je vyklopte.
- Maliny nasypte do kastrůlku, přisypte cukr a podlijte troškou vody. Vařte 3-5minut do zhoustnutí.
- Do bábovičky nalijte sirup (pokud je zezdola děravá, vložte do otvoru trochu jogurtu nebo smetany). Navrch dejte trochu jogurtu a ozdobte malinou a posypte moučkovým cukrem.
Něco navíc:
Do báboviček můžete podle vaší chuti přidat lžíci kakaa nebo karobu.
1 bábovička obsahuje:*
Energetická hodnota: 505 kJ
Bílkoviny: 3g
Sacharidy: 23g
Tuky: 1g
*bez sirupu a jogurtu