Vločkové lívance s kaštanovým krémem
Doba přípravy: 50 minut
Množství: asi 15 ks
Suroviny:
- 50g ovesných vloček
- 200ml mléka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- 60g hladké mouky
- 40g celozrnné (pšeničné) mouky
- 1 lžíčka – 4g – kypřícího prášku
- 50g bílého jogurtu
Kaštanový krém
- 100g vyloupaných uvařených kaštanů (tzn. Asi 180g neloupaných kaštanů)
- 120ml mléka
- 1 lžička medu
- Skořice
- Hruškový kompot
Postup:
- Nechte v hrnci vařit vodu na kaštany. Kaštany nařízněte křížem na špičce a vložte do vroucí vody. Vařte 25 minut. Poté je ještě teplé vyloupejte. 100g kaštanů rozemelte nebo rozsekejte najemno. (Kaštany, které zbydou, můžete nasekat nahrubo, opražit na pánvi a zdobit jím lívance.) Zalijte mlékem a vařte na mírném ohni asi 15 minut do zhoustnutí. Nakonec můžete dosladit medem.
- Mléko lehce ohřejte a zalijte jím ovesné vločky s třtinovým cukrem. Nechte nasáknout alespoň 15 minut. Poté odeberte vrchovatou lžíci namočených vloček a dejt je stranou. Vločky v mléce rozmixujte. Přidejte odebrané vločky, jogurt, vejce, mouky a kypřící prášek. Důkladně promíchejte a nechte 10 minut odstát. Je-li těsto příliš tekuté, zahustěte ještě trochou mouky.
- Poté smažte lívanečky na olejem vytřené pánvi nebo v lívanečníku. Opékejte pozvolna z obou stran dozlatova.
- Kompotované hrušky nakrájejte na plátky. Lívance potírejte kaštanovým krémem a podávejte s hruškami, posypané skořicí popř. opraženými kaštany.
Ovesný lívance dělám každou chvíli, ale dát je dohromady s kaštanama mě teda nenapadlo, skvělá inspirace 🙂