Žitné dalamánky

Žitné dalamánky

Křupavé, voňavé a hlavně domácí!

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut

Množství: 5 ks

Suroviny:

  • 340g tmavé žitné mouky (chlebové)
  • 80 g hladké pšeničné mouky
  • 20 g droždí
  • 20 g másla
  • 100 ml mléka
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 7g lněného semínka

 

Postup:

  1. Do kastrůlku vložte máslo, přilijte mléko a lehce zahřejte, máslo nechte rozpustit.
  2. Do misky nasypte mouku, semínka, sůl a uprostřed udělejte důlek. Do důlku nasypejte rozdrobené droždí a lžičku cukru. Zalijte mlékem a nechte asi 5 minut odstavené. Poté k surovinám přilijte vlažnou vodu a pomalu propracovávejte. Těsto je hutné a zpočátku se bude lepit. Pro lepší manipulaci těsto dále zpracovávejte na vále, dokud nedostane pružnou a kompaktní konzistenci. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, lehce potřete vodou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě (např. v lehce vyhřáté troubě). Během kynutí těsto znovu prohněťte.dal9
  3. Těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a propracujte. Z těsta nakrájejte 5 (záleží na vás) kousků, z nichž utvoříte dalamánky. Každý z nich třikrát našikmo nařízněte. Plech, na kterém budete péct, si na chvíli dejte nahřát do trouby a dalamánky na něm pod pečicím papírem nechte ještě 10 – 15 minut kynout. Poté je potřete vodou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.dal12

Pečte45 minut. V půli pečení je opět potřete vodou.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *