Žitné dalamánky
Křupavé, voňavé a hlavně domácí!
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Množství: 5 ks
Suroviny:
- 340g tmavé žitné mouky (chlebové)
- 80 g hladké pšeničné mouky
- 20 g droždí
- 20 g másla
- 100 ml mléka
- 150 ml vlažné vody
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžička cukru
- 30 g slunečnicových semínek
- 7g lněného semínka
Postup:
- Do kastrůlku vložte máslo, přilijte mléko a lehce zahřejte, máslo nechte rozpustit.
- Do misky nasypte mouku, semínka, sůl a uprostřed udělejte důlek. Do důlku nasypejte rozdrobené droždí a lžičku cukru. Zalijte mlékem a nechte asi 5 minut odstavené. Poté k surovinám přilijte vlažnou vodu a pomalu propracovávejte. Těsto je hutné a zpočátku se bude lepit. Pro lepší manipulaci těsto dále zpracovávejte na vále, dokud nedostane pružnou a kompaktní konzistenci. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, lehce potřete vodou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě (např. v lehce vyhřáté troubě). Během kynutí těsto znovu prohněťte.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a propracujte. Z těsta nakrájejte 5 (záleží na vás) kousků, z nichž utvoříte dalamánky. Každý z nich třikrát našikmo nařízněte. Plech, na kterém budete péct, si na chvíli dejte nahřát do trouby a dalamánky na něm pod pečicím papírem nechte ještě 10 – 15 minut kynout. Poté je potřete vodou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Pečte45 minut. V půli pečení je opět potřete vodou.