3x domácí granola + rozdíl mezi domácí a průmyslovou výrobou

3x domácí granola + rozdíl mezi domácí a průmyslovou výrobou

Granolu najdeme v regálech obchodu také jako zapékané müsli, ale já vás hned vyvedu z omylu, že jde o to samé zapékané müsli, které si během chvíle vyrobíte doma.

Kupované zapékané müsli provařených značek je průmyslově zpracovaný jed, kterým svému tělu neprojspějeme, ale naopak mu uškodíme. To, co se tváří jako zdravá snídaně, plná vlákniny a ovoce a ořechů je cukrem a tukem obalená směs vloček, která má do zdravé potraviny daleko. Jistě, domácí zapékané müsli může také obsahovat nějaký ten cukr a tuk, ale pojďme se na složení podívat zblízka.

Sacharidy

Začnu sacharidy. Když to vezmu zjednodušeně, máme rychlé a pomalé sacharidy. Ty rychlé nám poskytnout rychlou energii, která je vhodná pro doplěnění glykogenu po tréninku. V tomto případě vám ale sportovci nesáhnout po cukrovém přípravku, ale po přírodní potravině, nejlépe ovoci. Pomalé cukry se schovávájí v potravinách s nižším glykemickým indexem. To znamená, že se v těle uvolňují postupně a tělu pozvolna dodávají energii. Tím pádem tělo „nevyhladoví“ tak rychle, jako když sáhnete po rychlých cukrech. Pomalé sacharidy se většinou vyskytují v potravinách s obsahem vlákniny. Ta je dalším tlumičem hladu.

Kupované zapékané müsli obsahuje vedle ovesných vloček hromadu rafinovaného cukru. Oproti tomu, je domácí müsli složené z poly/pomalých sacharidů a rychlejší cukry dodáte kvalitními zdroji v ovoci, příp. medu a přírodních sirupech.

Tuk

Další složkou je tuk, kterým se v průmyslově vyráběných müsli také nešetří. Tuk není nezdravý, navíc je nositelem chuti, že. Ale také je třeba si uvědomit, že jde o největší zásobárnou energie ze všech makroživin. Na 1 gram tuku připadá 9,3 kcal energie. Ani to by nemusel být problém. Největší problém průmyslového zapékaného müsli je, že obsahuje transmastné tuky, které jsou pro tělo velice špatné a ukládají se do zásobáren tuku. Navíc mohou způsobit rakovinné bujení a o cholesterolu ani nemluvme.

Transmastné tuky jsou všechny ztužené rotlinné tuky, které najdeme zejména v krémech a polevách průmyslově vyráběných potravin a v mnoha dalších výrobcích. Je třeba podotknout, že chemické vazby nenasycených MK, které jsou pto tělo prospěšné, jsou nestabilní a působením vysokých teplot se mohou přehoupnout na trans.

Jestli máte podezření, že vykládám nesmysly, pojďme se podívat na složení průmyslově vyrobeného müsli jedné známé, nejmenované značky.

ovesné vločky 50%, cukr, řepkový olej, extrudát (kukuřice, pšenice), pšeničná mouka, pšeničný škrob, mandle 2,5%, sušené jahody 1,5%, aroma, sůl jedlá, antioxidant: (E304 askorbylpalmitát, E306 přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, E322 slunečnicový lecitin)“

Z poloviny porce si dáváte jen samé nesmyslné věci, kterými si zanesete tělo.

Domácí müsli obsahuje tuky, sacharidy i bílkoviny z cenných zdrojů, které přináší pro těla pozitiva. Jelikož připravujete směs při nízké teplotě, kokosový tuk se nespálí, ale granola se pouze vysuší a cenné látky si uchová spolu s pozitivními účinky pro vaše zdraví.

 

Kakaová granola s banánem

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 30 – 40 minut

Suroviny:

  • 170 g zralého banánu
  • 1 polévková lžíce kokosového tuku – 20 g
  • 1,5 hrnku ovesných vloček – 240 g
  • 1 polévková lžíce kakaa – 15 g
  • ½ hrnku drcených lískových oříšků – 80 g

 

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 150 ⁰C. Na plech rozložte pečící papír.
  2. Banán nakrájejte na menší kusy a vložte do mísy.Přidejte lžíci kokosového tuku. Rozmixujte.
  3. Do směsi vmíchejte kakao, přidejte vločky a ořechy a důkladně promíchejte.
  4. Směs rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte půl hodiny a každých 10 minut směs obracejte a promíchávejte. Pokud chcete mít ve směsi větší hrudky, pečte ještě navíc 10 – 15 minut.

1 porce (50 g) přibližně obsahuje:
Energetická hodnota: 895 kJ
Bílkoviny: 5 g
Sacharidy: 24 g
– z toho cukry: 4 g
Tuky: 10 g
– z toho nasycené MK: 2 g
Vláknina: 4 g

Granola s kokosem, brusinkami
a pomerančovou šťávou

Doba přípravy: 5 minut
Doba pečení: 30 minut

Suroviny:

  • Šťáva z pomeranče – 70 ml
  • 1 polévková lžíce kokosového tuku – 20 g
  • 1 hrnek ovesných vloček – 160 g
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 50 g brusinek (použila jsem zn. Bio nebio, protože brusinky nejsou slazené cukrem ale jablečnou šťávou)

 

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 150 ⁰C. Na plech rozložte pečící papír.
  2. Vymačkejte šťávu z pomeranče.
  3. Kokosový tuk nechte rozehřát.
  4. V míse smíchejte vločky s kokosem a brusinkami.Přilijte pomerančovou šťávu a kokosový tuk. Důkladně promíchejte. Nechte 5 minut nasáknout.
  5. Směs rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte půl hodiny a každých 10 minut směs obracejte a promíchávejte.

1 porce přibližně (50 g) obsahuje:
Energetická hodnota: 937 kJ
Bílkoviny: 4,5 g
Sacharidy: 29 g
– toho cukry: 7 g
Tuky: 9 g
– z toho nasycené MK: 7 g
Vláknina: 4 g

 

 

Granola s jablky, medem a skořicí

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 40 minut

Suroviny:

  • 100 g oloupaného jablka
  • 1 hrnek ovesných vloček – 160 g
  • 1 lžíce kokosového tuku – 20 g
  • 1 polévková lžíce medu – 20 g
  • ½ hrnku směsi semínek a oříšků
  • 1 čajová lžička skořice

 

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 150 ⁰C. Na plech rozložte pečící papír.
  2. Nastrouhejte jablko najemno.
  3. Kokosový tuk rozehřejte s medem.
  4. V míse promíchejte vločky s jablky, přidejte oříšky a semínka, skořici a promíchejte.
  5. Zalijte směs kokosovým tukem s medem a důkladně promíchejte.
  6. Rozložte na plech a pečte 40 minut. Každých 10 minut promíchávejte.

1 porce přibližně (50 g) obsahuje:
Energetická hodnota: 990 kJ
Bílkoviny: 5,5 g
Sacharidy: 26 g
– z toho cukry: 5 g
Tuky: 12 g
– toho nasycené MK: 4 g
Vláknina: 4 g



13 komentáře k “3x domácí granola + rozdíl mezi domácí a průmyslovou výrobou”

  • Moc hezký článek, recepty i fotky! Na domácí granolu se chystám, protože té kupované taky moc „nefandím“ – strašně moc výrobků se tváří, jak jsou zdravé a přitom k tomu mají hodně daleko. Takže moc díky za článek, který hned ukládám a určitě brzy vyzkouším! 🙂

  • Moc pěkně shrnuté a opět úžasné recepty s fotkami 🙂 Ty brusinky slazené jablečnou šťávou jsou super, žádné jiné už nekupuji. Granolu s pomerančovou šťávou určitě vyzkouším, děkuji za inspiraci 🙂 Hezký den!

  • Super ☺ urcite vyzkousim ? kdyz si udelam vetsi mnozstvi, jak muzu skladovat? A jak dlouho zhruby vydrzi? Dekuju

    • V každém případě prozkoumejte, jestli je granola dokonale proschlá. Pak už stačí zavřít ji do zavařovací sklenice a uchovávat ve spíži. Myslím že by to měla třeba měsíc, dva, vydržet 😉

  • Recepty jsou fajn, první jsme už zkusili, další určitě vyzkoušíme. Jen na začátku je trochu více demagogie a polopravd, než je potřeba.
    Transmastné kyseliny NEJSOU všechny ztužené rostlinné tuky – https://cs.wikipedia.org/wiki/Tuky
    To, že v průmyslově vyráběném nejmenovaném mysli je 50% vloček (ve vašich receptech pod 50%), ještě neznamená, že vše ostatní jsou „jen samé nesmyslné věci, kterými si zanesete tělo.“ Z toho složení může být problematický jen vyšší obsah cukru a E304 (ale jen pro někoho – http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E304). Ostatní je v pořádku. A pokud celkově je jinak denní přísun cukru rozumně omezen, ani ten cukr nemusí být až tak velký problém. Takže jaký „tichý zabiják“? Bojíte se, že bez bulvárních titulků Vaše stránky nebudou zajímavé?

    • Děkuji, děkuji i za Váš komentář. V tomto oboru se nějakou dobu pohybuji a upřímně si myslím, že jen blázen bude „zdravé müsli“, které mám na mysli, zařazovat do racionálního jídelníčku. Už jen podle chuti je jasné, že cukru je tam více než dost a tím pádem stoupá glykémie v krvi velkou rychlostí, kterou také padá rychle dolů. Jde o můj názor, který se nemusí ztotožňovat s názory dalších lidí. Nicméně si za tímto stojím a věřím, že vždy bude zdravější doma připravený produkt:)

  • Hledala jsem nějaké recepty na granolu a narazila na tuhle stránku. Docela jsem se pobavila. „průmyslově zpracovaný jed“ „transmastné tuky“ „samé nesmyslné věci, kterými si zaneseme tělo“. Jako korunu tam vrazíte kokosový tuk. No, nikdo vám nebere, že doma dělané muesli bude mít nižší energetickou hodnotu díky menšímu obsahu cukru, ale to je tak asi všechno. Pokud se chcete tvářit, jakože tomu rozumíte, tak si to prosím nejdřív nastudujte a nešiřte tu nesmysly a skoro poplašné zprávy, jak je všude všechno špatně. Nebo si najděte lepší příklad toho průmyslového jedu, protože na tom, co jste uvedla kromě vysokého obsahu cukru (což v principu není samo o sobě škodlivé) není vůbec nic špatného. Možná teda ještě, že nespecifikují aroma. Jinak to máte moc hezky zpracované, hezké fotky, recepty. Nekažte si to zbytečnou hysterií okolo zdravé a nezdravé stravy.

  • Ano, kokosový tuk není zdravé jíst často, protože obsahuje nasycené mastné kyseliny. Ale na druhou stranu pomáhá některým procesům v těle, působí například protizánětlivě 🙂 Jak se říká: Všeho s mírou! 🙂

Napsat komentář: Zbyněk Horák Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *