Ovocný chlebíček

Sladkost nemusí být hřích – zdravý ovocný chlebíček je plný ovoce a celozrnných cereálií, díky nimž je bohatý na vlákninu. Je na vás, jestli si jej dopřejete spolu s ovocem a jogurtem jako plnohodnotnou snídani, anebo k odpolední kávičce.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 1 hodina
Suroviny:
- 110g celozrnné (pšeničné) mouky
- 65g ovesných vloček
- 170ml mléka
- 40g cukru muscovado (třtinového cukru)
- 200g oloupaných jablek
- 90g banánu + 1 menší
- 1 vejce
- 35g slunečnicových semínek
- 1 lžíce karobu
- Na špičku nože jedlé sody
- ½ lžičky skořice
Postup:
- Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.
- Mléko zahřejte s cukrem a vločkami, odstavte z plotny. Jablka nastrouhejte nahrubo. Banán rozmačkejte vidličkou. Ovoce vložte do mísy a smíchejte se zbylými ingrediencemi (menší banán nechte stranou, použijete jen 90g) vč. nasáklých vloček s oslazeným mlékem. Důkladně směs promíchejte a nalijte do formy. Banán nakrájejte na slabé plátky.
- Navrch těsta rozložte plátky banánu a vložte do trouby. Pečte 45min – 1 hodinu.
- Můžete servírovat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.