Opečený losos na tortille s estragonovým pestem s hlívou a chřestem
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
- 80 – 100g lososa bez kůže
- 70g hlívy ústřičné (bez tuhých konců; vybírejte spíše menší hlavičky)
- 5 stonků zeleného chřestu
- Olivový olej
- Limeta
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Dýňová semínka
- 1 pšeničná tortilla
Pesto:
- 3 stonky estragonu
- 1 malý stroužek česneku (nebo polovina), nakrájený na plátky
- 3 g dýňových semínek
- Asi 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 10 kapek limetové šťávy
- Sůl
Postup:
- Lososa pokapejte limetovou šťávou a nechte odstát.
- Do hmoždíře vložte lístky estragonu, nakrájený česnek, špetku soli, limetovou šťávu a pár kapek olivového oleje. Utřete suroviny na pastu, kterou zředíte ještě trochou oleje.
- Hlívu natrhejte na menší kousky. Chřest zbavte tuhých konců.
- Rozehřejte pánev. Na pánvi opečte tortillu z obou stran. Položte na talíř a pomažte polovinou pesta.
- Na pánev nalijte trochu oleje a vložte do pánve hlívu, lehce osolte a opékejte, dokud nezačne hnědnout. Během opékání ji obracejte. Když je opečená, přidejte osoleného lososa a chřest. Společně opékejte a průběžně obracejte.
- Když je losos opečený (trvá to pouze pár minut), odstavte pánev a začněte skládat zeleninu i lososa na tortillu. Pokapejte zbytkem pesta, posypte semínky a přidejte pár plátků limety. Lehce opepřete čerstvě mletým pepřem.