Treska tažená ve vakuu s teplým salátem z čočky beluga

Každý rok jezdí můj švagr do Norska na ryby, kde loví obrovské tresky. Jsou naprosto nesrovnatelné s těmi chudinkami, které se skrývají v mrazácích českých supermarketů. Doporučuji vám, abyste vybíraly rybu čerstvou, z pultů, kde uvidíte celé filety ryb. Jedině tak si můžete být jisti, že si domů berete poctivý kus ryby a nebudete se divit, co jste vysypali ze sáčku – tenké vymrzlé plátky ryb, které přes barevný obal ani nebyly vidět.
Máte- li chuť se o rybách dovědět více, třeba to, odkud se nejčastěji dováží a jak se čerstvost ryby pozná, můžete si přečíst rozhovor s panem Čtrnáctem (nákupčím ryb pro společnost Bidvest), který jsme pro vás na blogu Restu připravili.



Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 2 hod.
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 300g bělomasé ryby (treska) s kůží
 - Snítka kopru
 - ½ citronu
 - Sůl
 - Olivový olej
 - Čerstvě mletý pepř
 
Čočkový salát:
- 140g čočky beluga
 - 60g jarní cibulky
 - 100g mrkve
 - 1 lžíce olivového oleje
 - 1 stroužek česneku
 - Sůl a čerstvě mletý pepř
 
Postup:
- Troubu předehřejte na teplotu těsně pod 100 ˚C.
 - Tresku lehce potřete olivovým olejem a důkladně osolte. Citron nakrájejte na plátky. Na rybu položte kopr, plátky citronu a důkladně rybu zabalte do potravinové fólie tak, aby z balíčku nevytékala šťáva.
 - Nalijte do pekáčku horkou vodu a balíček do něj položte. Vložte do trouby a nechte táhnout cca 2 hodiny (podle síly filetu. Já měla filet silný několik cm, táhla jsem rybu 2hod 15 min.)
 - Čočku zalijte horkou vodou, přidejte špetku soli a pozvolna vařte do změknutí cca 20 minut. Čočku sceďte.
 - Na pánvi rozehřejte olej. Mrkev nakrájejte na drobné kostičky a vložte do pánve. Opékejte 1-2 minuty. Mezitím nakrájejte cibulku na plátky a přidejte ji k mrkvi. Restujte 1 minutu. Přidejte najemno nasekaný česnek a promíchejte společně s uvařenou čočkou. Ochuťte čerstvě mletým pepřem a promíchejte.
 - Rybu opatrně rozbalte. Filet rozdělte a maso naservírujte na čočku.
 
