Lokše s povidly a mákem
Tradiční svatomartinkské lokše jsou velice snadné na přípravu, a tak než se vám v troubě upeče husa, připravíte hravě i tuto staročeskou specialitu.
Doba přípravy: 40 minut (bez vaření brambor)
Množství: 4 menší lokše
Suroviny:
- 260g brambor (asi 3 střední)
- Hladká mouka
- Máslo
- 40g máku
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- Povidla
Postup:
- Namelte mák. Můžete sice koupit namletý, ale chuť čerstvě umletého máku je mnohem lepší. Smíchejte mák s moučkovým cukrem.
- Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ještě teplé oloupejte a prolisujte. Nemáte-li lis na brambory, můžete je nastrouhat na struhadle najemno.
- Nastrouhané brambory dejte na pomoučený vál a zasypte trochou hladké mouky. Začněte zpracovávat pružné a hladké těsto. Přidávejte tolik mouky, aby se těsto nelepilo.
- Z těsta vyválejte váleček a rozdělte jej na stejně velké kusy. Z každého kousku vyválejte placku silnou asi 3 mm.
- Rozehřejte pánev a potřete ji rozpuštěným máslem. Každou placku opékejte dozlatova až dohněda. Bude to trvat asi 2 – 3 minuty z každé strany.
- Lokše potřete povidly, zaviňte do ruličky a na talíři posypte mákem.
Mňam, to vypadá nádherně. Babička je dělávala, prostě nostalgie…
https://biozdravi.wordpress.com/2015/11/03/echinacea/
Děkuji. Přiznám se, že já jsem je dělala i jedla poprvé. A musím uznat, že i takovéhle neskutečně jednoduché jídlo je docela požitek 😀