Lokše s povidly a mákem

Lokše s povidly a mákem

Tradiční svatomartinkské lokše jsou velice snadné na přípravu, a tak než se vám v troubě upeče husa, připravíte hravě i tuto staročeskou specialitu.

Doba přípravy: 40 minut (bez vaření brambor)

Množství: 4 menší lokše

Suroviny:

  • 260g brambor (asi 3 střední)
  • Hladká mouka
  • Máslo
  • 40g máku
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • Povidla

 

Postup:

IMG_8148

  1. Namelte mák. Můžete sice koupit namletý, ale chuť čerstvě umletého máku je mnohem lepší. Smíchejte mák s moučkovým cukrem.IMG_8115 (2)
  2. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ještě teplé oloupejte a prolisujte. Nemáte-li lis na brambory, můžete je nastrouhat na struhadle najemno.
  3. Nastrouhané brambory dejte na pomoučený vál a zasypte trochou hladké mouky. Začněte zpracovávat pružné a hladké těsto. Přidávejte tolik mouky, aby se těsto nelepilo.IMG_8121 (2)IMG_8123 (2) IMG_8132
  4. Z těsta vyválejte váleček a rozdělte jej na stejně velké kusy. Z každého kousku vyválejte placku silnou asi 3 mm.IMG_8141
  5. Rozehřejte pánev a potřete ji rozpuštěným máslem. Každou placku opékejte dozlatova až dohněda. Bude to trvat asi 2 – 3 minuty z každé strany.IMG_8150
  6. Lokše potřete povidly, zaviňte do ruličky a na talíři posypte mákem.IMG_8153



2 komentáře k “Lokše s povidly a mákem”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *