Rychlé krevetové kari s cukrovým hráškem
Kterýkoliv tvor vytažený z moře, je na mém talíři vždy vítaný. Není to proto, že je to především zdravé, jak všichni víme. Ale moře u nás nemáme, a tak jsou pochopitelně původní recepty s mořskými rybami a potvorami doprovázeny občas i (pro naší oblast) nevšedními surovinami, které mě zkrátka baví. Nevím na 100%, jestli si v Asii vaří kari, jako jsem ho uvařila já, ale co vím jistě je, že červenou kari pastu tam najdete na každém rohu, zatímco u nás ještě stále musíte hledat. Jistě, Praha a okolí je plné obchodů, kde na kari pastu natrefíte, ale berme v úvahu, že Česko není jen Praha. Když se vám však podaří tuto orientální surovinu sehnat, určitě se jí nebojte a trochu si pohrajte s dalšími netradičními i osvědčenými surovinami.
Krevety nejsou jen středozemí a určitě není na škodu připravit si jednou za čas takové rychlé kari s vůní orientu, kam stačí přidat jen pár surovin. Já jsem si ho oblíbila natolik, že se ráda k tomuto receptu brzy vrátím. A jelikož trochu bojuji s možností sehnat čerstvé ryby a krevety, nebojím se sáhnout do mrazáku Icelandu. Věřte mi, že ty velké krevety, které zde koupíte, chutnají mnohem lépe, než kdybyste chudinky tahaly z namražených pultů přes celé město. A v kari už byste vůbec nepoznali, že jsem je právě nevytáhla z moře.
Doba přípravy: 15 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
- ½ cibule – 25 g
- 1 lžíce oleje
- 2 čajové lžičky červené kari pasty
- 1 čajová lžička rajského protlaku
- 2 čajové lžičky rybí omáčky
- 100 g loupaných (předvařených) krevet (můžete použít mražené velké krevety, jako najdete např. v Icelandu)
- 70 g cukrového hrášku
- limetová šťáva
- 80 ml kokosového mléka
- čerstvý koriandr
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli pozvolna restujte dozlatova.
- Plamen ztlumte na minimum přidejte rajský protlak, kari pastu a míchejte asi 2 minuty. Přilijte rybí omáčku.
- Do hrnce přidejte krevety, překrojené cukrové lusky, zakápněte limetou a promíchejte. Podlijte 2 lžícemi vody, přilijte kokosové mléko a vařte asi 2 minuty.
- Naservírujte do misky a posypte nasekaným koriandrem.
1 porce obsahuje:
Energetická hodnota: 1 634 kJ
Bílkoviny: 25 g
Sacharidy: 19 g
– toho cukry: 3 g
Tuky: 24 g
– z toho nasycené MK: 1 g
Vláknina: 1 g