Celozrnné muffiny s datlemi
Nemusí být Velikonoce, abyste si mohli připravit tyto celozrnné muffiny. Já si je dám ráda kdykoliv ke snídani, ať je jaro nebo podzim. Hotové jsou raz dva, obsahují minimum jednoduchých cukrů a doslazovat je můžete nejen medem, přírodními sirupy, ale například i stévií.
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 30 – 35 minut
Množství: 4 větší muffiny nebo 8 menších
Suroviny:
Těsto:
- 30 g sušených datlí
- 2 vejce
- 100 g bílého jogurtu
- 60 g banánu
- 20 – 30 g tekutého medu
- Nastrouhaná kůra z ¼ citronu
- 50 g mrkve
- 170 g špaldové celozrnné mouky
- Na špičku nože jedlé sody
Krém:
- Měkký tvaroh (polotučný)
- Med nebo přírodní sirup
Na dokončení:
- Marcipán
- Potravinářská barviva
Postup:
- Troubu předehřejte na 190 ⁰C.
- Datle zalijte horkou vodou a nechte odstát. Mrkev nastrouhejte najemno,
- Do mísy vložte vejce, banán nakrájený na menší kusy, jogurt, med a datle, které jste po nasáknutí vymačkali. Společně rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Do směsi nasypte nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a mouku smíchanou se sodou. Pečlivě promíchejte.
- Těstem naplňte formičky na muffiny a pečte asi 30 – 35 minut podle velikosti.
- Marcipán obarvěte potravinářským barvivem a vymodelujte vajíčka. Zelenou potravinářskou barvou obarvěte oslazený tvaroh.
1 velký muffin (bez tvarohu a vajíček) obsahuje:
Energetická hodnota: 1 105 kJ
Bílkoviny: 8,5 g
Sacharidy: 46 g
– z toho cukry: 13 g
Tuky: 4,5 g
– z toho nasycené MK: 1,5 g
Vláknina: 5 g