Gunkan sushi

Gunkan sushi

Domácí příprava sushi může být zábava. Já jsem se vždy pouštěla do tradičního maki sushi. Ruličky skrývající skvělé chutě potřebují trochu cviku. Ani mě se nepovedlo hned napoprvé vytvořit pravidelnou mozaiku uvnitř. To ale neubíralo svěží chuti, kterou na sushi tak miluju. Jen mě mrzí, že ho doma nemám s kým jíst. Když naši nebo ségra vidí čersvý kousek ryby a k tomu nori řasu, zatřesou se a obrátí se zády.

Proto jsem se do přípravy maki sushi často nepouštěla – zkrátka se mi nevyplatilo dělat pár zrnek rýže, které jsem tak tak nacpala do jedné ruličky, kterou jsem si vychutnala k obědu. Gunkan sushi trochu řeší mé trápení s množstvím, protože pár válečků můžete vytvořit nezávisle na množství rýže (která se sice v malém množství špatně vaří, ale budiž).

Gunkan sushi jsem naplnila kaviárem z lososa. Není však nikde jasně vymezeno, že to musí být právě kaviár. Místo něj můžete použít rybu, zeleninu, tofu apod. Důvod, proč jsem sáhla po kaviáru, je prostý – aby to vypadalo ? Že to bude chutnat dobře, jsem zjistila, až když jsem to zkusila. Takže se toho nebojte a zkoušejte ?

Budu ráda, když se pochlubíte svými výtvory.

Doba přípravy: 1 hodina

Množství: 10 ks

Suroviny:

  • 100 g sushi rýže
  • 1 lžíce rýžového octa
  • ½ lžíce cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 2 plátky nori řasy
  • 80 g kaviáru z lososa nebo létajících ryb
  • Okurka
  • Wasabi pasta

Postup:

  1. Rýži vložte do mísy a zalijte vodou, lehce promíchejte prsty. Buďte opatrní, abyste zrnka neporušili. Slijte a opakujte postup asi 3x, dokud nebude voda čirá. Potom zalijte rýži vodou a nechte 30 minut nabobtnat.
  2. Rýži slijte a vložte do hrnce, zalijte cca 170 ml vody, přiklopte a přiveďte k varu. Vařte zprudka 1-2 minuty. Poté ztlumte na minimum a vařte ještě asi 10 minut. Uvařenou rýži odklopte, překryjte utěrkou a nechte 10 minut vychladnout.
  3. Ocet smíchejte se solí a cukrem a prohřejte, neustále míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Rýži přesypte do mísy a zalijte octovou směsí, promíchejte a nechte zcela zchladnout.
  5. Nori řasu nastříhejte na pruhy silné 3 cm. Okurku nakrájejte na slabé plátky a okraje odkrájejte od středu, abyste vytvořili ozdobné plátky.
  6. Navlhčete si ruce vodou, z rýže tvarujte oblé válečky, dlouhé asi 5,5 cm. Jeden by měl vážit asi 25 g. Ze shora lehce potřete váleček wasabi pastou. Proužek řasy na jedné straně navlhčete, aby přilnul při obtočení k řase z druhé strany. Váleček obtáčejte řasou položený na podložce. Do vzniklého prostoru navrstvěte kaviár, ozdobte okurkou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *