Dýňové rizoto s kokosovým mlékem
Ještě jsem se jí nepřejedla. Dýni můžu naslano i nasladko, pečenou i vařenou, jemně či zostra. Klidně denně.
V tomto receptu se pojí jemnost s nasládlou chutí hokaido dýně. To je přesně to, co v sychravých dnech potěší každého vděčného strávníka. Hřejivé pohlazení, hladké jako peřina.
Někdo říká, že dýně má neutrální chuť. Ale právě taková hokaido – má neoblíbenější dýně – mi imponuje právě svou typickou nasládlou chutí, která se dá nakombinovat s mnoha surovinymi, aby vzniklo něco báječného. Ačkoli hokaido sama o sobě skvělé je.
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
- 130 g dýně hokaido bez slupky
- olivový olej
- 120 g rýže arborio
- lžička (oříšek) kokosového tuku
- 70 ml bílého suchého vína, raději výraznějšího
- 320 – 350 ml zeleninového vývaru
- sůl
- na špičku nože mletého šafránu
- 50 g kokosového mléka
- tempeh (uzený)
- pažitka
Postup:
- Dýni nakrájejte na kostky, v míse promíchejte s trochou olivového oleje a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte doměkka.
- Upečenou dýní vložte do misky, zalijte kokosovým mlékem a rozmixujte na pyré.
- V rendlíku zahřejte kokosový tuk a vsypte do něj rýži. Míchejte. Asi po 1-2 minutách zalijte vínem a nechte vypařit. Podlijte trochou vývaru. Osolte a přidejte šafrán. Stále míchejte a podlěvejte, dokud není rýže téměř měkká. Místo vývaru teď postupně vmíchávejte dýňové pyré.
- Tempeh nakrájejte na slabé plátky, opečte na pánvi z obou stran a podávejte s rizottem.
- Posypte nasekanou pažitkou .
Zbožňuji krémové cuketové rizoto, takže to u tohoto receptu nemohlo dopadnout jinak, než že jsem si ho taky zamilovala – jen ta dyňová sezóna by mohla být celoročně ?
Gabi, úplně s Vámi souhlasím. Kdo se jednou zamiluje do dýní, stane se pak závislákem 😀 Jsem ráda, že rizoto Vám káplo do noty 🙂