Rajčatové rizoto s červeným vínem

U nás doma je milovníkem rizotta moje mamka. Nejčastěji jí připravuji houbové anebo kávové. Kávové zní možná trochu hrozně, nicméně to zkuste sami a uvidíte. V základu místo vína použijte 60 ml silného espressa. Je to vážně super!
V tomto receptu jsem bílé víno vyměnila za červené a zbytek jsem doladila tak, aby působilo uhlazeným, ale ne nudným dojmem. Když zbylé víno začnete koštovat ještě během vaření jídla, nudit se určitě nebudete. Ale o to přeci jde, ne? U jídla bychom se měli bavit. A to jak při jeho přípravě, tak při konzumaci.




Doba přípravy: 25 minut
Možství: 1 porce
Suroviny:
- 1 malá cibule
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 150 g rýže arborio
 - 1 lžička rajského protlaku
 - 100 ml červeného suchého vína
 - ½ stroužku česneku
 - 200 g loupaných, drcených rajčat (v konzervě)
 - Provensálské bylinky (použila jsem sušené)
 - Sůl
 - Čerstvě mletý pepř
 - 250 – 300 ml zeleninového vývaru
 - 30 g parmezánu
 - 30 g sušených rajčat naložených v oleji
 - ½ lžíce najemno nasekané petrželky
 

Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci (já používám rendlík) rozpalte olej a cibuli restujte asi 1-2 minuty. Přidejte rýží. Za občasného míchání opékejte opět 1-2 minuty. Přidejte protlak a minutu míchejte. Zalijte vínem a za stálého míchání nechte vypařit. Osolte, přidejte najemno nadrcený česnek, pepř, špetku provensálských bylinek a drcená rajčata.
 - Stále míchejte a pomalu podlévejte vývarem. Když je rýže na skus, odstavte z plotny. Přisypte nastrouhaný parmezán (nechte si kousek na hoblinky), nadrobno pokrájená rajčata a petrželku. Dochuťte případně solí a pepřem a podávejte.
 
