Lepkavé krůtí kousky
Jsou jídla, na která si rádi dojdeme do vietnamské, čínské nebo thajské restaurace, protože máme dojem, že je sami nezvládneme. Ano – nezvládneme ? Jejich specifickou chuť doladí nejlépe zkušení kuchaři. Ale jsou jídla, která si nutně nemusíme odepírat ani doma. Navíc ušetříme i své zdraví, protože máme pod kontrolou množství surovin, které do jídla vrazíme – resp. množství tuku, soli i cukru. Myslím, že takové lepkavé kuře (v tomto případě krůta) je jedním z těch jídel, která si hravě připravíme doma, zdravěji a přitom si na něm pochutnáme.
Když píši tenhle recept, vzpomínám si na svou první reportáž pro Restu, která se odehrávala právě z prvního food festivalu Ochutnej Vietnam, kde jsem testovala podobné dobroty. Všude to tak vonělo! A všude měli jen skromné zařízení, které jim k těm delikatesám hravě posloužilo. O čem to svědčí? Že to opravdu zvládnete hravě doma. A co ingredience? Tak s těmi to taky nebude tak horké ? Koukejte sami – stačí tak málo a výsledek bude super!
Doba přípravy: 25 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 350 – 400 g krůtích prsou
- Olej
- Jemný škrob – bramborový nebo kukuřičný
- 1 červená paprika
- Omáčka:
- 3 lžíce sójové omáčky (Kikkoman)
- 1,5 lžíce rýžového octa
- 2 vrchovaté lžičky medu
- 1 rovná lžička mletého koriandru
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky škrobu
- 6-8 lžic vody
Postup:
- Krůtí maso nakrájejte na větší kousky. V misce promíchejte se lžící škrobu.
- Sójovou omáčku s rýžovým octem a medem prohřejte. Promíchejte s prolisovaným nebo najemno pokrájeným česnekem a koriandrem. Nechte zchladnout.
- Papriku nakrájejte na kostky velké asi 3 cm. Na lžíci oleje orestujete, aby ztratila lehce svou tvrdost, ale aby zůstala křehká. Vysypte na talíř a nechte stranou.
- Do pánve nalijte 2 – 3 lžíce oleje a kousky krůtího masa opékejte dozlatova. Když je maso hotové, přidejte papriku. Do připravené omáčky nasypte půl lžičky až lžičku škrobu, zalijte vodou a prošlehejte. Omáčkou zalijte maso na pánvi a prohřívejte, dokud omáčka nezhoustne.
Podávejte s jasmínovou rýží.