Lepkavé krůtí kousky

Lepkavé krůtí kousky

Jsou jídla, na která si rádi dojdeme do vietnamské, čínské nebo thajské restaurace, protože máme dojem, že je sami nezvládneme. Ano – nezvládneme ? Jejich specifickou chuť doladí nejlépe zkušení kuchaři. Ale jsou jídla, která si nutně nemusíme odepírat ani doma. Navíc ušetříme i své zdraví, protože máme pod kontrolou množství surovin, které do jídla vrazíme – resp. množství tuku, soli i cukru. Myslím, že takové lepkavé kuře (v tomto případě krůta) je jedním z těch jídel, která si hravě připravíme doma, zdravěji a přitom si na něm pochutnáme.

Když píši tenhle recept, vzpomínám si na svou první reportáž pro Restu, která se odehrávala právě z prvního food festivalu Ochutnej Vietnam, kde jsem testovala podobné dobroty. Všude to tak vonělo! A všude měli jen skromné zařízení, které jim k těm delikatesám hravě posloužilo. O čem to svědčí? Že to opravdu zvládnete hravě doma. A co ingredience? Tak s těmi to taky nebude tak horké ? Koukejte sami – stačí tak málo a výsledek bude super!

Doba přípravy: 25 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 350 – 400 g krůtích prsou
  • Olej
  • Jemný škrob – bramborový nebo kukuřičný
  • 1 červená paprika
  • Omáčka:
  • 3 lžíce sójové omáčky (Kikkoman)
  • 1,5 lžíce rýžového octa
  • 2 vrchovaté lžičky medu
  • 1 rovná lžička mletého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky škrobu
  • 6-8 lžic vody

Postup:

  1. Krůtí maso nakrájejte na větší kousky. V misce promíchejte se lžící škrobu.
  2. Sójovou omáčku s rýžovým octem a medem prohřejte. Promíchejte s prolisovaným nebo najemno pokrájeným česnekem a koriandrem. Nechte zchladnout.
  3. Papriku nakrájejte na kostky velké asi 3 cm. Na lžíci oleje orestujete, aby ztratila lehce svou tvrdost, ale aby zůstala křehká. Vysypte na talíř a nechte stranou.
  4. Do pánve nalijte 2 – 3 lžíce oleje a kousky krůtího masa opékejte dozlatova. Když je maso hotové, přidejte papriku. Do připravené omáčky nasypte půl lžičky až lžičku škrobu, zalijte vodou a prošlehejte. Omáčkou zalijte maso na pánvi a prohřívejte, dokud omáčka nezhoustne.

Podávejte s jasmínovou rýží.

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *