Trhané krůtí maso v rajčatové omáčce s avokádovou salsou

Když se řekne „trhané maso“, vzpomenu si na svůj první chuťový zážitek, který mi způsobila tahle delikatesa. Bylo to před budovou Chefparade v Holešovicích během 1. foodies konference, kde zaparkoval foodtruck a já měla na tu skvěle vypadající dobrotu obrovskou chuť. Zapomněla jsem na svoje zásady zdravého stravování, odhodila jsem zábrany a vepřové maso v bbq omáčce jsem v té jemné žemli snědla s takovým uspokojením, že jsem nelitovala jediné olíznuté kapky omáčky na prstu. Už je to dlouho, ale na tu chuť si pamatuju dodnes.
Trhané maso má velkou výhodu – skvěle nasákne chuť omáček do své jemné textury a provede vám na jazyku něco neuvěřitelného. A nezáleží, jestli to bude trhané maso vepřové, hovězí, jehněčí nebo drůbeží. Tento recept je takový lehčí, zdravější, proto jsem sáhla po krůtím mase. To skvěle poskytuje notnou dávku bílkovin.
Víte, že vstřebatelnost aminokyselin se zvětšuje tím spíše, čím více rozžvýkáte nebo jinak rozmělníte maso nebo jiný zdroj AK? Trhané maso už je rozebrané na vlákna – pravděpodobnost dostat z něj maximum je vysoká.
Krůtí maso, resp. prsa, neobsahuje množství živočišného tuku, což je v tomto receptu benefit. Dávku tuků jsem dodala v podobě avokáda, což je doslova superovoce, které využijete na 1000 a jeden způsob. Tahle skvělá salsa dodá jídlu nejen šmrnc, ale skvělé výživové hodnoty.
Sacharidy v tomto případě najdete oproti verzi v bulce v mnohem menší míře, a to v tortille, kterou můžete použít i celozrnnou, a také v cizrně. Luštěniny jsou proslulé svým vysokým obsahem vlákniny i aminokyselin. Přesto nelze zapomínat, že jejich velkou část tvoří i sacharidy, takže nám pěkně poměr všech živin vyváží.
Podtrženo sečteno: takhle může vypadat nutričně vyvážený, zdravý a dobrý oběd anebo večeře pro ty, kteří se nebojí dát si večer trochu sacharidů.
Doba přípravy: 15 minut + doba pečení masa
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 300 g krůtího masa vcelku – nejlépe krůtí prsa
- Sůl
Rajčatová omáčka:
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ cibule
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky mletého koriandru
- 200 g oloupaných rajčat
- ½ červené papriky
- Kousek najemno pokrájené chilli papričky
- 120 g uvařené cizrny (konzervované)
- Sůl
Avokádová salsa:
- 1 zralé avokádo
- Šťáva z 1 limetky
- 1 šalotka
- Hrst pokrájeného čerstvého koriandru (i se stonky)
- Sůl
- Tortilly
Postup:
- Krůtí maso osolte a položte do pekáčku. Podlijte lehce vodou, přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte doměkka. Maso během pečení kontrolujte, aby se tekutina nevypařila a šťáva nepřipekla. Vždy trochu podlijte. Během pečení maso obracejte, aby se do něj mohla lépe šťáva vsáknout.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném ohni restujte na pánvi dozlatova. Přidejte protlak, cukr a promíchávejte asi minutu. Teplotu stále držte na mírném stupni. Česnek prolistujte nebo podrťte najemno a přidejte do pánve spolu s mletým koriandrem. Krátce promíchejte a přidejte nadrobno pokrájená oloupaná rajčata včetně šťávy, papriku nakrájenou na proužky a osolte. Povařte.
- Když jsou rajčata měkká, přidejte najemno pokrájenou chilli papričku (podle chuti) a scezenou cizrnu. Promíchejte a odstavte z plotny.
- Krůtí maso natrhejte pomocí vidliček na vlákna a přimíchejte k rajčatům.
- Avokádo rozmačkejte vidličkou. Šalotku nakrájejte najemno a přidejte k avokádu. Zakapejte limetkovou šťávou, přidejte najemno pokrájený koriandru, osolte a promíchejte.
- Tortillu opečte nasucho na pánvi nebo v troubě. Jednu stranu potřete avokádovou salsou rozprostřete na ní maso. Druhou stranu ohněte přes směs a můžete servírovat.