Hovězí kofty se salátem z grilované cukety
Nemůžu se dočkat, až po zimě zase roztopíme gril a vychutnáme si prosluněné, teplé večery na zahradě. Nemám ráda zimu, těším se, až odejde a přijde počasí, kdy se nemusíme teple oblékat, kdy neřešíme námrazu, oblevu ani nás netejrá sníh s deštěm a silným větrem dohromady – to nejvíc nesnáším! Milovníci zimy mi můžou básnit o romanticky zasněžených kopečcích, čupr lyžovačkách a bezva procházkách zasněženými cestami, ale to pro mě prostě není. Ano, jsou dny, kdy si umím idylické počasí zimy vychutnat, ale stejně už se vidím v teple slunečních paprsků a bez svetru, bundy, rukavic, čepice,…
Jsem tak natěšená na chvíli, kdy zasedneme pod pergolu a bude nás hladit teplý vzduch provoněný dobrotami z grilu, že jsem se do grilovacího receptu pustila už teď. Ale nezoufejte, zvládnete to případně i bez něj. Důležitá je v každém případě kvalita surovin. Na čem vyloženě lpím, je kvalita masa. Pokud to jde, kupuji bio nebo farmářské maso. Nejen maso, samozřejmě, ale patrně v něm vidím největší rozdíl od ostatních produktů. Jinak si ráda samozřejmě dopřeju i jiné bio potraviny.
V dnešní době máme velkou kliku, že se máme kde poohlédnout po kvalitních potravinách a necpat do sebe spíš odpad, než opravdové jídlo. Stačí se chtít umět dobře zorientovat, naučit se s potravinami trochu pracovat a nebýt líní trávit občas chvíli v kuchyni. Neříkám, že cílem je stát se otrokem kuchyně, ale pokud se chcete kvalitně stravovat, bude příprava jídla vyžadovat trochu vašeho času. Odměnou za to vám bude pestrý, chutný jídelníček, který máte pod kontrolou. Zamezíte tím pojídání zbytečné chemie, která dlouhodobě zanáší naše tělo.
Neumím si představit, že bych nám nevařila. Jednak jsem tak zvyklá od mala, že mamka vařila a já se ometala kolem ní, a taky si neumím představit, že bych se odbyla něčím, co prošlo strojem nebo rukama někoho, kdo sám by třeba takové jídlo nejedl. Ano, jsou i alternativy, že se dá sehnat hotové kvalitní jídlo. Ale myslím, že pokud by mě to nezruinovalo, stejně by mi vadilo, že jsem nepřiložila ruku k dílu. A pokud by nešlo ani tak o mě a zajištění mých potřeb, stále ve mě silně bují pocit, který raci mívají – že dobré jídlo dělá útulnější domov, kam se jeho obyvatelé rádi vracejí.
Pokud k tomu dobrému jídlu přičtete jeho kvalitu a tím pádem i zdravotní přínosy, máte být na co hrdí. Děláte pro sebe a svou rodinu to nejlepší, co můžete – zdraví je na prvním místě a prevence před chorobami, které způsobuje nezdravé a nekvalitní jídlo nebo špatné stravovací návyky, je důležitá. Není dobré jí podceňovat. Jezení špatného jídla nemá náhlé následky, ale postupně se plíží, až vyskočí v podobě něčeho závažného, co jde těžko odstranit mávnutím kouzelného proutku. Léty vypěstovaná cukrovka, vysoký tlak, obezita a další civilizační choroby nevznikají ze dne na den, a proto je lepší se k nim dlouhodobě nepřibližovat a rovnou se jim vyhnout, protože jejich odchod může být delší, než dopracování se k nim.
K dobrému jídlu je potřeba dopřát si i příjemnou atmosféru. Stres pro tělo znamená pohotovostní režim a přípravu na útěk nebo boj před negativním vlivem, který nám stres přivodil. Pokud se namísto pohybu najíme, můžeme cítit nevolnost. Tělo soustředí energii k jejímu výdeji, ne příjmu. Jezení ve stresu je prostě nepřirozený proces, který může přivodit zdravotní komplikace a tloustnutí, protože jídlo není dobře tráveno.
Jsem ráda, že mohu spolupracovat s Fresh bedýnkami, které nabízejí bio a farmářské potraviny, které jsou čerstvé, neobsahují škodlivou chemii a navíc mi je dovezou až domů. Ušetřím tak čas a v klidu si můžu vychutnávat jak přípravu, tak samotné jídlo 🙂
Doba přípravy: 45 minut
Množství: 3 porce
Suroviny:
Kofty:
- 500 g bio hovězího mletého masa
- 1 malá nebo ½ střední cibule
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky mletého koriandru
- Snítka tymiánu nebo necelá 1 lžička sušeného
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Salát:
- 6 drobných nebo 3 střední cukety
- 3 lžíce olivového oleje + na potření před grilováním
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce najemno pokrájených lístků máty
- 2 hrsti zrníček granátového jablka
- Sůl
- Hrst kešu oříšků na posypání
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno. Česnek prolisujte. Hovězí maso smíchejte s cibulí, česnekem, mletým koriandrem, lístky tymiánu, solí a pepřem. Důkladně promíchejte a vytvarujte 5-6 karbanátků.
- Vyskládejte maso na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C (horkovzduch) 25 – 30 minut. Před koncem pečení přidejte na plech kešu oříšky a pár minut opékejte. Maso můžete upéct i v grilu a kešu oříšky opečte nasucho na pánvi.
- Než se upeče maso, připravte si cuketový salát. V misce promíchejte olivový olej s citronovou šťávou, mátou, granátovým jablkem a špetkou soli.
- Cuketu nakrájejte podélně na centimetrové plátky. Z obou stran lehce potřete olejem a zlehka osolte. Plátky cukety ogrilujte a ještě teplé promíchejte v zálivce. Posypejte oříšky.
Děkuji Fresh bedýnky za poskytnutí kvalitních surovin!