Zapečené palačinky s kadeřávkem a ricottou

Zapečené palačinky s kadeřávkem a ricottou

Dlouho jsem okolo kadeřávku jen tak obcházela a říkala si, že ho zkusím až..až někdy… Nezdál se mi moc atraktivní, ale uznávám, je v něm víc, než se na první pohled zdá. Dá se využít ke spoustě úprav, z nichž jedna je právě náplň do slaných palačinek. Můžete ho ale využít i do quiche, salátu (tam ho mám nejradši), nebo do polévky, k zapečení anebo upečení jen tak dokřupava. Tím se ale podle mě trochu znehodnotí jeho benefity, ale lepší, než se cpát chipsy.

Z kadeřávku jsem zkoušela připravit různá jídla, z čehož je pro mě nejlepší varianta v salátu a právě jako náplň do palačinek anebo případně v quiche. Co jsem zjistila v případě polévky, že druhý den po ohřátí už to není žádná velká hitparáda. To je bohužel jeho nevýhoda. Z kadeřávku pak cítím něco jak kdyby „zahnilou“ trávu, takže jsem větší kusy z polévky vytahala 🙂

Kdo by nemohl kadeřávek sehnat, bude možné ho v receptu nahradit jednoznačně špenátem. Palačinky jsem připravovala co nejtenčí, protože se potkají ve dvou vrstvách a já nemám ráda hodně těstové věci 🙂 Navíc se první vrstva pěkně dokřupava vypekla. Mouku mám raději pohankovou, jednak tvoří lepší texturu těsta a její chuť je lehce do oříškova.

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 4 ks

Suroviny:

Palačinky:

  • 1 vejce
  • 120 ml mléka
  • 50 g hladké mouky – špaldové nebo pohankové (pohanková více natahuje tekutinu, proto možná ještě přilijte malinko mléka)
  • Špetka soli
  • Olej na smažení palačinek

 

Náplň:

  • 60 g kadeřávku (asi 3 ks) – bez tvrdého košťálu
  • 200 g ricotty
  • 70 g uzeného lososa
  • 1 větvička libečku
  • 1 stroužek česneku
  • Špetka soli
  • ½ lžičky sušeného tymiánu

 

  • Vejce na potření
  • Parmezán na posypání

 

  1. Postup:
  2. Suroviny na těsto vymíchejte dohladka. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte tenké palačinky.
  3. Kadeřávek nasekejte najemno. Promíchejte s ricottou a na kousky pokrájeným lososem. Přidejte najemno pokrájený libeček, prolisovaný česnek a dochuťte solí a tymiánem.
  4. Palačinky stáčejte jako jarní závitky: náplň naneste k jedné straně a udělejte „váleček“. Přehněte palačinku ze stran dovnitř a srolujte.
  5. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte dozlatova.
  6. Na talíři posypejte parmezánem.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *