Zapečené palačinky s kadeřávkem a ricottou
Dlouho jsem okolo kadeřávku jen tak obcházela a říkala si, že ho zkusím až..až někdy… Nezdál se mi moc atraktivní, ale uznávám, je v něm víc, než se na první pohled zdá. Dá se využít ke spoustě úprav, z nichž jedna je právě náplň do slaných palačinek. Můžete ho ale využít i do quiche, salátu (tam ho mám nejradši), nebo do polévky, k zapečení anebo upečení jen tak dokřupava. Tím se ale podle mě trochu znehodnotí jeho benefity, ale lepší, než se cpát chipsy.
Z kadeřávku jsem zkoušela připravit různá jídla, z čehož je pro mě nejlepší varianta v salátu a právě jako náplň do palačinek anebo případně v quiche. Co jsem zjistila v případě polévky, že druhý den po ohřátí už to není žádná velká hitparáda. To je bohužel jeho nevýhoda. Z kadeřávku pak cítím něco jak kdyby „zahnilou“ trávu, takže jsem větší kusy z polévky vytahala 🙂
Kdo by nemohl kadeřávek sehnat, bude možné ho v receptu nahradit jednoznačně špenátem. Palačinky jsem připravovala co nejtenčí, protože se potkají ve dvou vrstvách a já nemám ráda hodně těstové věci 🙂 Navíc se první vrstva pěkně dokřupava vypekla. Mouku mám raději pohankovou, jednak tvoří lepší texturu těsta a její chuť je lehce do oříškova.
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 4 ks
Suroviny:
Palačinky:
- 1 vejce
- 120 ml mléka
- 50 g hladké mouky – špaldové nebo pohankové (pohanková více natahuje tekutinu, proto možná ještě přilijte malinko mléka)
- Špetka soli
- Olej na smažení palačinek
Náplň:
- 60 g kadeřávku (asi 3 ks) – bez tvrdého košťálu
- 200 g ricotty
- 70 g uzeného lososa
- 1 větvička libečku
- 1 stroužek česneku
- Špetka soli
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- Vejce na potření
- Parmezán na posypání
- Postup:
- Suroviny na těsto vymíchejte dohladka. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte tenké palačinky.
- Kadeřávek nasekejte najemno. Promíchejte s ricottou a na kousky pokrájeným lososem. Přidejte najemno pokrájený libeček, prolisovaný česnek a dochuťte solí a tymiánem.
- Palačinky stáčejte jako jarní závitky: náplň naneste k jedné straně a udělejte „váleček“. Přehněte palačinku ze stran dovnitř a srolujte.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte dozlatova.
- Na talíři posypejte parmezánem.