Domácí tortilly plněné cuketou

Domácí tortilly plněné cuketou

Letošní úroda zeleniny, řekla bych, je jakási podivná. Zatímco v předchozích letech táta trhal jednu okurku za druhou, tento rok počasí nešlo dobré sklizni na zahrádkách naproti. Můj muž je sice v pěstování zdatný, ale sluníčku a dešti prostě neporučíš. Takže i když jemu se nějaké okurky podařilo vypiplat, svým papričkám drží palce.

Těžko odhadnout, jestli se vám na záhonech zelenají cukety jedna větší než druhá, anebo jste zaplakali. Každopádně jejich sezóna teď jede naplno a pokud si je chcete vychutnat doslova plnými hrstmi, srolujte si jich nálož do domácí tortilly podle tohoto receptu. Já a cuketa jsme poměrně velké kámošky. Touhle dobou už by tak pravděpodobně vznikal nějaký jiný cuketový recept na blog. Nicméně od Probio jsem dostala námět na přípravu domácích tortill, takže jsem svou oblíbenou zeleninu stočila právě do nich.

Kvůli tomu, že doma neměla zas až tolik cuket, kolik by bylo potřeba na naplnění jedné várky tortill z uvedeného množství, naplnila jsem některé takovou pikantnější směsí z paprik. Papriková verze padla do noty víc Honzovi. Já si naopak víc pochutnala na svěží cuketě s balkánským sýrem a pomlaskávala jsem si na nich ještě druhý den v práci 🙂 Mňam!

Příprava domácích tortill, jak zjistíte sami, není moc složitá. Chce to jen hlídat si, aby těsto nebylo na pánvi dlouho a tortilly se tak nevysušily a nepraskaly. V utěrce pod poklicí se ještě malinko zapaří, a tak získají ještě trochu na pružnosti.

Doba přípravy tortill: 30 minut
Doba přípravy náplně: 20 minut

Množství: 8 – 9 ks

Suroviny:

Tortilly:

 

Náplň:

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1500 g cukety
  • Sůl
  • 2-3 lžičky tymiánu
  • 2-3 lžičky oregana
  • 200 g balkánského sýra

 

Postup:

  1. Mouku promíchejte se solí a dejte do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně propracovávejte pár minut.
  2. Těsto rozdělte na 8 – 9 kousků – podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20 – 30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina.
  4. Do náplně rozdobte sýr a naplňte tortilly.

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *