Máslo s medvědím česnekem a sušenými rajčaty + pohanková bagetka
Možná si někteří doma připravujete bylinkové máslo. Moožná tam přidáváte i česnek. Pokud jste přiznivci česnekové chuti, pak byste neměli prošvihnout sezónu medvědího česneku a namísto toho klasického anebo sušeného medvědího česneku si tam přidat rovnou ty krásně zelené, šťavnaté čerstvé listy. Jak jednoduché, že? Právě proto, že je tento recept tak snadný, jsem si připravila ještě dodatek v podobě bagetky z pohankové a špaldové mouky. Není to sice kváskové pečivo, které je teď tak v kurzu, ale bohužel si aktuálně kvásek nepěstuju, takže jsem vytvořila takovou tu klasiku, kterou si můžete udělat všichni doma, stejně jako já.Když mluvíme o kvásku – je super ho doma mít a péct s ním. Sama jsem ho držela skoro rok a pekla co týden čerstvý žitný chleba. Uvažuji, že si ho zase založím… Navíc, když vidím některé blogy! Obdivuji smysl jejich autorů pro vytvoření naprosto ohromujících dobrot. Nejen, že skvěle kváskové pečivo vypadá a ty oka v chlebu na vás úplně pomrkávají a říkají: ,,Sněz mě a dostaneš se rázem do nebes,“ ale ono je i zdravější, respl. lépe stravitelné než to klasické.
Protože je pohanková mouka o něco těžší, než pšeničná, nevím, jak by dopadly tyhle bagetky, kdyby se k jejich pečení využil kvásek. Myslím, že výsledek by o moc jiný nebyl, ale můžete to zkusit 🙂 Já mám tyhle „hutnější“ varianty pečiva ráda. Krom toho miluju pohankovou chuť – tu její jaksi „oříškovost“. A hodí se mi k ní dýňová semínka, proto jsem je do těsta přidala. Nicméně pokud vás láka spíš nadýchané světlé pečivo, zkuste si upéct třeba bochánky podle mého předchozího receptu.
Sušená rajčata v másle s česnekem skvěle ladí. Jen Nepoužívejte pokud možno rajčata naložená v oleji. Máslo při propojování s olejem by nemuselo dělat dobrotu. Buď je tedy pořádně vysušte, anebo nejlépe sáhněte po rajčatech ze sáčku.
Máslo s medvědím česnekem a sušenými rajčaty
Suroviny:
- 150 g másla
- 20 g medvědího česneku
- 20 g sušených rajčat
- Špetka soli
Postup:
- Máslo nechte povolit.
- Medvědí česnek i rajčata nakrájejte najemno a spolu se špetkou soli promíchejte s máslem.
- Z másla utvořte váleček nebo kvádr na potravinovou fólii a zabalte. Skladujte v lednici.
Pohankovo-špaldové bagetky
Suroviny:
- 180 g pohankové mouky
- 80 g hladké špaldové mouky + na pomoučení
- ½ lžičky soli
- 30 g dýňových semínek
- 12 g droždí
- ½ lžičky cukru
- 160 ml vody
- 25 g olivového oleje + na potření
Postup:
- Mouky smíchejte v míse se solí a semínky. Doprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypejte cukrem a zalijte vlažnou vodou. Nechte 15 minut odpočívat na teplém místě, aby vzešel kvásek.
- Nakonec přilijte olivový olej a těsto zpracujte.
- Nechte 45 kynout přikryté utěrkou na teplém místě. Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, chvíli propracujte a pak vytvořte had o průměru asi 5 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, párkrát překruťte kolem své osy.
- Potřete olejem a nechte 15 minut odpočívat.
- Pečte při 180 °C 20 minut.