Brokolicové špalíčky

Brokolicové špalíčky

Brokolice je tak trochu nevděčná zelenina. Její chuť není obzvlášť přitažlivá, její poupátka se dostávají mezi zuby… Zkrátka ten, kdo není milovníkem zeleniny, řadí brokolici úplně na ty nejnižší příčky oblíbenosti. Nic ale není ztraceno, pokud máte v hlavě dobrý nápad a ve spíží pár dobrých surovin.

Dýňová semínka jsem si oblíbila pro jejich specifickou chuť a k brokolici mi pasují. S oblibou také používám dýňovou pastu. Sama o sobě má pěkný říz, a tak se její chuť skvěle prosadí v jednoduchých kombinacích, jako je například tato v následujícím receptu. Dýňovou pastu mám ráda teba na pečivu s lučinou anebo se dá použít do „hummusu“ místo tahini.

Dýňovou pastu mám nejraději od Sun & Seed. Dříve jsem o této značky znala oříšková másla. Na e-shopu feelgoodfamily.cz jsem narazila na jejich širokou nabídku, kde jsem právě objevila i zmiňovanou dýňovou pastu. Najdete je zde za skvělou cenu.

Doba přípravy:  20 minut
Doba pečení: 30 minut

Suroviny:

Brokolicové špalíčky:

  • 250 g brokolice
  • 40 g drcených ovesných vloček
  • 25 g parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • Snítka tymiánu
  • 20 g dýňového másla (popř. tahini pasty)
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Hrst dýňových semínek (nebo sezamových – podle toho, jestli jste přidali dýňovou nebo sezamovou pastu)

Rajčatový dip:

  • 1 jarní cibulka
  • ½ lžíce olivového oleje
  • ½ plechovky drcených rajčat
  • Sůl
  • Pepř
  • Bazalka a tymián

Postup:

  1. Brokolici rozeberte na menší růžičky. V hrnci dejte vařit vodu, přidejte větší špetku soli a brokolici vložte do vody. Vařte 2 minuty, sceďte a vložte do ledové vody, aby se brokolice rychle zchladila. Vyjměte a nechte okapat.
  2. Brokolici vložte do mixéru a spolu s vločkami promixujte tak, aby měla směs drobné kousky, ale aby nebyla na jemnou kaši.
  3. Směs vyklopte do mísy. Utřete česnek se solí, parmezán nastrouhejte, otrhejte lístky tymiánu a spolu s pepřem a dýňovou pastou přidejte k brokolicové směsi. Nechte pár minut odležet.
  4. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
  5. Dýňová semínka nasekejte na drobné kousky.
  6. Navlhčete si ruce vodou. Z brokolicové směsi vyvalujte válečky, které z obou stran zploštíte, abyste utvořili špalíčky. Můžete také vyválet dlouhého hada o průměru asi 2 – 2,5 cm a kousky z něj ukrajovat. Délka záleží na vás, doporučuji tak 5 cm. Během vyvalování si stále vlhčete ruce.
  7. Každý kousek obalte v drcených semíncích. Rozložte na plech a pečte 30 minut.
  8. Na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibulku, zalijte rajčaty, osolte a opepřete a pár minut za občasného míchání vařte. Přidejte bylinky a stáhněte z plotny. Podávejte k brokolicovým špalíčkům.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *