Buchty s tvarohem

Buchty s tvarohem

Počasí, že by ani psa ven nevyhnal a můj Honzík musel do práce. A ještě navíc o víkendu. Že mu upeču buchty jsem měla v plánu tak jako tak, ale že přitáhnout dešťové mraky, které jeho radost ještě stokrát znásobí, jsem nešekala. A jaké jsem mu upekla? Tvarohové! Ty má totiž nejradši 🙂

Ani jsem nečekala, že se na Instáči strhne tolik ovací na něco tak „obyčejného, jako jsou buchty, a budete si přát recept. Moc mě to potěšilo a vzhledem k tomu, že sama hodnotím buchty jako nejpovedenější ze všech, které jsem kdy pekla, vrhla jsem rychle na papír gramáže, které jsem dneska vyzkoušela. Do ruky jsem vzala foťák a radostně zasedla k noťasu, abych vám tu radost oplatila…

Jak ukázala předpověď počasí, čeká nás ještě několik deštivých dnů, kdy recept vy i vaši nejbližší uvítají. S velkou pravděpodobností se podle mě kdokoliv, kdo se k vám vrátí domů, zaraduje už při prvním vděchnutí sladké vůně linoucí se z kuchyně.. A pak se s velkou vděčností vrhne na vláčné buchty. Tomu se říká teplo domova 🙂

Když jsem mazala „vylepšovadlem“ buchty právě vyndané z trouby, pohlédla jsem z okna a všimla si zesilujícího deště… „Kdypak se nám asi vrátí?“ pronesla jsem směrem k rostoucímu bříšku, kde roste náš malinký poklad. A netrvalo dlouho, otevřely se dvěře a náš taťka se šťastně vracel domů za námi. O to štastnější byl, když uviděl pekáč teplých buchet. Bez váhání se nejdřív vrhnul po mně, aby mě obejmul, a pak si do každé ruky nabral jednu buchtu. Byly sice ještě horké, ale to nadšení… 🙂

Jak jsem psala, připravila jsem buchty s tvarohovou náplní. Častým problémem při plnění těsta tvarohem je, že je náplň buď příliš řídká, anebo v případě tvarohu z pozlátka moc tuhá. Zjistila jsem, že perfektní pro přípravu tvarohové náplně je farmářský tvaroh z vaničky, který má polotuhou konzistenci – není ani měkký, ani moc hrubý a suchý. Prostě tak akorát, takže buchtu pohodlně naplníte bez toho, aniž by vám náplň vytékala a zůstane jí v buchtě dost. Z uvedeného množství jsem naplnila 16 buchet a do zbylých dvou jsem dala povidla. Vzhledem k tomu, že jsem nesla pár kousků k našim ke kávičce, byl za povidlové buchty moc rád táta.

Že se recept opravdu povedl, svědčí reference všech ochutnávačů – i mého mlsného Honzíka. Tím spíš jsem přesvědčená, že vám recept musím zprostředkovat a budu doufat, že si ho také oblíbíte. Budete také plnit tvarohem, nebo dáváte přednost jinému druhu náplně?

 

Množství: cca 18 kousků

Suroviny:

Těsto:

  • 20 g droždí
  • 150 – 160 ml mléka
  • 320 g hladké mouky + lžíce na kvásek
  • 50 k krupicového cukru + lžíce na kvásek a trochu na potření
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 – 2 lžíce tuzemáku + na potření
  • Špetka soli
  • 60 g másla + na pomazání
  • 2 žloutky

 

Náplň:

  • 250 g tvarohu, nejlépe farmářského
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • Cca 1 lžíce moučkového cukru

 

Postup:

  1. Do mističky rozdrobte droždí. Dejte ohřát mléko, aby bylo teplé, ale ne horké. K droždí přisypejte lžíci cukru a promíchejte. Zalijte trochou teplého mléka, přidejte lžíci mouky a promíchejte vidličkou. Zakryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
  2. Do zbylého mléka hoďte na malé kousky pokrájené máslo, aby se rozehřálo.
  3. V míse promíchejte mouku s cukrem, muškátovým oříškem, tuzemákem a špetkou soli.
  4. Do mísy přidejte kvásek.
  5. V mléce s máslem rozšlehejte 2 žloutky a přidejte do mísy. Vypracujte těsto. Překryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Během kynutí propracujte.
  6. Z tvarohu, žloutku a cukru umíchejte náplň.
  7. Těsto rozkrájejte na cca 18 kousků. Na pomoučeném vále roztahejte na placku a doprostřed dejte náplň. Okraje stáhněte k sobě a umačkejte. Naplňte všechny buchty a nechte 5 – 10 minut kynout. Rozpusťte si mezitím máslo.
  8. Každou buchtu důkladně potřete máslem a vyskládejte do pekáčku. Vložte do trouby vyhřáté na 190°C (horkovzduch) a pečte dozlatova. Troubu ztlumte na 170°C a ještě několik minut dopékejte.
  9. V mističce smíchejte asi lžíci tuzemáku se lžičkou cukru a lžící horké vody. Rozmíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Buchty po vyndání z trouby lehce potřete.

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *