Celozrnné koláčky s fazolovou pastou, teplou rajčatovou salsou a čedarem
Jsou zdravé a jsou krásné nadýchané. Jsou lahodné a zároveň jemně kořeněné a díky čedaru lehce pikantní.
Doba přípravy: 40 minut
Doba kynutí: 50 minut
Množství: asi 8 ks
Suroviny:
Těsto:
- 5g droždí
- ½ lžičky cukru
- 1 lžíce hladké mouky na kvásek
- 50ml mléka
- 1 menší vejce
- 60g hladké celozrnné mouky (použila jsem pšeničnou)
- ½ lžičky soli
- 20g hladké mouky
- 70ml vody
- 30g bílého jogurtu
Fazolová pasta:
- 100g červených sterilovaných fazolí
- ½ stroužku česneku
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl a pepř
Rajčatová salsa:
- 1 středně velká cibule
- 170g loupaných drcených rajčat
- 1 lžíce oleje
- ½ lžičky římského kmínu
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžička mleté papriky
- Kousek nasekaného chilli
- Sůl
- 1 lžíce nasekaných lístků koriandru
- + 30 g čedaru
- a olej na opékání
Postup:
- Droždí smíchejte v mističce s cukrem. Mléko lehce ohřejte a přimíchejte společně se lžící mouky k droždí, prošlehejte a nechte vzejít kvásek (pod utěrkou na 20 minut)
- Když máte vzešlý kvásek, připravte si do mísy všechny zbylé ingredience na těsto a spolu s kváskem je rozmíchejte dohladka. Jelikož každé těsto saje tekutinu trochu jinak, říďte se tím při přidávání vody. Snažte se, aby vám vzniklo lité těsto, ne však příliš řídké. Těsto nechte na teplém místě 30 minut kynout.
- Než těsto vykyne, připravíte si fazolovou pastu: fazole dejte do mističky, přidejte olivový olej, utřený česnek, sůl a trochu čerstvě mletého pepře. Rozmixujte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a pozvolna restujte na lžíci oleje. Nechte cibuli zezlátnou. Než se tak stane, rozdrťte si v hmoždíři římský kmín, kousek nasekané chilli papričky, mletou papriku a asi ½ lžičky soli. Tuto směs přidejte k cibuli, když je osmažená dozlatova. Asi minutu míchejte, poté přidejte drcená rajčata. Vařte 2 minuty. Pak odstavte z plamene a vmíchejte nasekaný koriandr.
- Lívanečník vymažte lehce olejem a smažte na něm slané lívanečky – pozvolna, aby se propekly i uvnitř.
- Lívance potírejte fazolovou pastou, navrstvěte rajčatovou salsu a posypejte kousky čedaru.
1 porce obsahuje:
Energetická hodnota na 1 ks: 440 Kj
Bílkoviny: 4,3 g
Sacharidy: 11,6 g (z toho cukry: 1.5 g)
Tuky: 4,3 g