Celozrnné linecké s mákem a povidly

Celozrnné linecké s mákem a povidly

Venku pražilo slunko a z trouby vonělo cukroví. Ne, nezačínám vyprávět pohádku z Kocourkova. Takhle přesně to vypadalo v okamžiku, kdy jsem se letos pustila do pečení prvního cukroví. Léto se pomalu začalo lámat s podzimem a já vyndavala plechy voňavého lineckého a sekala oříšky na košíčky. Vánoce se mi zdály být tak daleko.

A ani jsem se nenadála a jsou skoro tady. Nerada si připouštím, že se dostávám malinko do stresu. Všichni okolo mě nakupují, uklízejí… a nebýt spolupráce s Probio, horko těžko bych teď připravovala vánoční inspiraci pro vás. Tím spíš, když řada z vás už pilně peče a někdo má skoro napečeno. Netuším, jak to děláte, ale jste fakt dobří! Díky včasné přípravě Probio jsem mohla v klidu s čistou hlavou připravit várku zdravého pečení a sypat to sem. Teď už mi zbývá než to celé upéct znovu, abychom měli cukroví nejen v létě, ale i na Vánoce.

Hrozně mě baví sousloví „pravá vánoční pohoda“. Je tak utopické. Používá se často – v reklamách, v časákách,.. a v ironii. Chtěla bych vidět někoho, kdo se před Vánoci dokáže oprosit od starostí a naladit rychle do klidu, aby na Štědrý den doopravdy zažil „pravou vánoční pohodu“. Kdo s čistou hlavou může prohlásit, že má už týden před Vánoci napečeno, nazdobeno, uklizeno, nakoupeno, zabaleno, vysmejčeno, vyžehleno, vytřeno, otřeno, nachystáno, předchystáno a … vyklidněno? Mě se to stalo naposled před deseti lety. Zrovna touhle dobou jsem si odležela první hodiny v nemocnici se zlomenou pánví. Hned před barákem mě tenkrát smetlo auto na přechodu a odstřelilo mě na měsíc do nemocnice. Čirou náhodou jsem tou dobou měla vánoční dárky nakoupené i zabalené. A to ostatní jsem nemusela řešit, protože jsem bydlela s našima. Že bych si vzala ponaučení do dalších let a nakupovala dárečky s měsíčním předstihem, se říct nedá.

Upřímně, já dělám hrozně ráda radost, nejen o Vánocích, jen před Vánocemi mi asi tvrdne mozek, protože vymyslet „čím udělám radost“, je zničeho nic náramě těžké. A jak tak nad tím přemýšlím a do toho se snažím fungovat v práci, zjišťuju, že dny plynou, že trouba pořád čeká na svou sladkou úlohu a barák stále prahne po větším zásahu, po kterém začne vypadat slavnostně. Nestresuje mě myšlenka, že ostatní maj napečeno a uklizeno a JÁ NE. Mrzí mě, že nemám dost času na to, abych si vychutnala všechny ty přípravy a těšila se na den, kdy přijde to nejdůležitější – ne Ježíšek, ale čas, kdy budem moct být v pohodě a v klidu s těmi, které máme rádi a se kterými si třeba tolik toho času nevychutnáme. Ne tolik, kolik bychom chtěli. Protože toho není nikdy dost.

Je mi hrozně moc líto těch, co musí strávit Vánoce v práci. Asi by vyměnili praštený úklid za možnost strávit čas s rodinou. I v bordelu. Času, který můžu věnovat někomu, koho mám ráda, si vážím moc a těším se na to. Jen mě nenechá chladnou představa, že na to nebudu nachystaná. K pohodě potřebuju cítit, že mám v rámci určitého času všechny úkoly pod kontrolou. A to, když jsem se dnes v kuchyni porozhlédla kolem sebe, nemám. Dokonce jsem musela opustit psaní tohoto článku, abych mohla jít uhasit pár urgencí a v klidu připravit tento recept. Vedle mě leží papír s úkoly, venku svítí sluníčko, jako tenkrát, kdy jsem začátkem září vyndavala cukroví  z trouby a říkala si, že Vánoce jsou v nedohlednu. Teď už tak vysmátá nejsem, ale rozhodla jsem se a slibuju si, že se z toho nezblázním a že si hodlám přípravy užít. V neděli se snad konečně pustím do pečení cukroví. A tenhle recept nebude letos rozhodně chybět. Bez lineckých by to nebyly Vánoce!

 

Množství: 1 plech

Suroviny:

 

 

Postup:

  1. Suroviny na těsto zpracujte dohromady. Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc odpočívat.
  2. Těsto nechte trochu povolit a poté na pomoučené ploše vyválejte na plát silný asi 2 mm. Vykrajujte tvary pečiva, z nichž polovina bude mít uprostřed vykrojený menší otvor.
  3. Pečivo položte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 8 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
  4. Slepujte povidly.



2 komentáře k “Celozrnné linecké s mákem a povidly”

  • Dobrý den Martino, velice ráda dle Vás vařím a peču. Jeden z mých nejoblíbenějších receptů je celozrnné linecké s máslem a povidly. Už jsem ho pekla celkem asi 5x a pokaždé se mi při práci s těstem chce plakat :-), proto jsem se rozhodla, že Vás zkusím požádat o radu, co dělám špatně, abych nemusela recept vyřadit. Vždy když vytáhnu těsto z ledničky, je tvrdé jako kámen, nechám ho tedy povolit a pak se ho snažím rozválet, ale to je prakticky nemožné, protože se hrozně drolí. Vždy skončím u toho, že ho hřbetem ruky uplácávám, abych získala kýženou placku k vykrajování, takže se z na první pohled jednoduchého receptu, stane recept celkem časově i fyzicky náročný :-). Nenapadá Vás, kde bych mohla dělat chybu?
    Předem Vám moc děkuji, jestli si najdete čas, mi odpovědět.
    Ať se Vám daří!

    • Dobrý den, Heleno, moc mě těší, že Vás inspirace ode mě baví 🙂 Děkuji Vám! To je zvláštní, zrovna jsem ho připravovala před pár dny a s těstem problém nebyl. Zkuste změnit třeba výrobce mouky anebo trochu celozrnné mouky „nařeďte“ světlou. Těsto rozvaluji chvilku po vytažení z lednice, ono chytne po pár tazích válečkem vůli. Je fakt, že je lehce sušší, ale to je také právě často tou moukou…některá saje méně, některá více. Napadá mě ještě přidat do těsta jeden žloutek navíc 🙂 Dejte prosím pak vědět, jestli vám to pomohlo a zkusím to ještě prozkoumat 🙂 Děkuji a přeji krásný advent!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *