Proč jím Lučinu prakticky denně? Je to jeden z mých nejoblíbenějších sýrů a důvodů, proč je pro mě tím nejčastěji konzumovaným je celkem dost. Tak především bych nejedla něco, co mi nechutná. Za druhé, nejedla bych něco, co v sobě má Éček až na půdu. Lučina nemá ani jedno. Za třetí má skvělé výživové hodnoty. Za čtvrté je její použití variabilní – můžu si jí dát na pečivo jen tak i v pomazánce, vmíchat do těstovin, zapéct do quiche, přidat do sladkého dezertu…a tak bych mohla pokračovat. Za páté je ta variabilita o to větší, že jí lze zařadit do každého chodu během dne. Což tedy nedělám, ale šlo by ? A za šesté ji upřednostňuji před ostatními sýry proto, že není tak tučná a přesto má plnou chuť.
V tomto receptu kombunuji Lučinu primárně s další mou milovanou surovinou – červenou řepou. Nejraději si dávám v pěkné vrstvě Lučinu na celozrnné pečivo. Na ní rozprostřu plátky předvařené červené řepy a navrch třeba lehce opepřím… Ale to by byl houby recept, proto jsem se snažila vymyslet něco zajímavějšího, než je houska se sýrem.
A tak vznikl recept, který si můžete dát ke svačině, večeři…vlastně i ke snídani. Prostě kdykoliv budete mít chuť. Pro doplnění jsem zvolila konopná semínka a olivový olej s citronem. Zkuste si tento olej koupit a pochopíte, v čem jeho kouzlo tkví. A semínka si můžete zvolit podle své chuti, mě se osobně hodila ta konopná k chuti řepy a pažitky nejvíce, ale takové pekanové ořechy? Proč ne?
Doba přípravy: 5 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
- 1 menší předvařená červená řepa
- 60 g Lučiny
- 1 lžička pokrájené pažitky
- Špetka soli
- Špetka čerstvě mletého pepře
- 1 lžička konopného semínka
- Citronový olivový olej na zakápnutí
Postup:
- Řepu nakrájejte na plátky a osušte papírovou utěrkou.
- Lučinu promíchejte s pažitkou, solí a pepřem.
- Na každý plátek naneste trochu ochucené Lučiny a stavte do výšky tak, jak původně řepa byla.
- Na talíři posypte konopným semínkem a zakápněte olejem.
Hmm to vypadá vážně božsky 🙂
Děkuji, Jani 🙂