Chřestový koláč
Miluju slané koláče. A zboňuju chřest. Takže takový chřestový koláč s korpusem z ovesných vloček je pro mě něco jako droga.
Původně jsem měla v plánu, že v podvečer koláč upeču a ráno bude vychladlý a pevný.. a tudíž zralý k focení. Jenže nestačil ani vychladnout a mamince se začaly sbíhat sliny. A co čert nechtěl – stojánek na foťák zrovna sloužil taťkovi kdesi na cestách a tak mi nezbývalo, než za šera vymáčknout z mobilu, co to jen půjde, abych pořídila alespoň pár fotek, než koláč zmizí tatam.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 1 hodina
Množství: forma o průměru cca 21cm
Suroviny:
Korpus:
- 90g ovesných vloček, pomletých
- 100g másla
- 40g celozrnné mouky (pšeničné)
- 80g hladké mouky
- 1 žloutek
- 3g prášku do pečiva
- 1g soli
Náplň:
- Cca 7 stonků zeleného chřestu
- 400g zakysané smetany (18%)
- 2 vejce
- 15g parmezánu, nastrouhaného
- Pár snítek tymiánu
- 1rovná čajová lžička sušeného česneku (2-3g)
- Sůl
Postup:
- Ovesné vločky vložte do nožového mixéru spolu s máslem a mixujte, dokud se nezačne hmota spojovat a lepit se.
- Poté přendejte vločky s máslem do mísy, přidejte oba druhy mouky, kypřící prášek, žloutek a sůl a prohněťte. Zpracované těsto zabalte do fólie a nechte alespoň ½ hodiny v lednici.
- Otrhejte lístky tymiánu. V míse smíchejte suroviny na náplň. Chřest ukrojte tak, aby se vám vešel do formy. Zbylé konce nevyhazujte. Nakrájejte je na cca 1cm silné plátky.
- Troubu předehřejte na 180˚C.
- Dno koláčové formy vyložte pečícím papírem. Těsto namačkejte do formy. Vytvořte cca 2-3cm vysoké okraje. Můžete si k vytlačování těsta pomoci dnem sklenice.
- Na těsto nalijte náplň a stonky i kolečka chřestu rozložte na povrch. Vložte koláč do trouby a pečte cca 1 hodinu.
Vegetariánský dort vypadá úžasně. Popis korpusu dortu je pro mě dostatečný, ale nejsem si jistá s přípravou náplně. Můžete ji prosím Vás popsat podrobněji. Není mi jasné, proč je horní vrstva, na kterou je položený chřest, tak žlutá? Můžete napsat, čím je to způsobené a také by mě zajímalo, jak dlouho takový dort vydrží v lednici? Děkuji Darex
Děkuji 🙂 Budou na tom mít podíl vejce a pak to, že jsem fotila v podvečer mobilem, protože to bylo narychlo 😀