Chřestový koláč

Chřestový koláč

Miluju slané koláče. A zboňuju chřest. Takže takový chřestový koláč s korpusem z ovesných vloček je pro mě něco jako droga.

chř9

Původně jsem měla v plánu, že v podvečer koláč upeču a ráno bude vychladlý a pevný.. a tudíž zralý k focení. Jenže nestačil ani vychladnout a mamince se začaly sbíhat sliny. A co čert nechtěl – stojánek na foťák zrovna sloužil taťkovi kdesi na cestách a tak mi nezbývalo, než za šera vymáčknout z mobilu, co to jen půjde, abych pořídila alespoň pár fotek, než koláč zmizí tatam.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 1 hodina

Množství: forma o průměru cca 21cm

Suroviny:

Korpus:

  • 90g ovesných vloček, pomletých
  • 100g másla
  • 40g celozrnné mouky (pšeničné)
  • 80g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 3g prášku do pečiva
  • 1g soli

Náplň:

  • Cca 7 stonků zeleného chřestu
  • 400g zakysané smetany (18%)
  • 2 vejce
  • 15g parmezánu, nastrouhaného
  • Pár snítek tymiánu
  • 1rovná čajová lžička sušeného česneku (2-3g)
  • Sůl

 

Postup:

  1. Ovesné vločky vložte do nožového mixéru spolu s máslem a mixujte, dokud se nezačne hmota spojovat a lepit se.
  2. Poté přendejte vločky s máslem do mísy, přidejte oba druhy mouky, kypřící prášek, žloutek a sůl a prohněťte. Zpracované těsto zabalte do fólie a nechte alespoň ½ hodiny v lednici.
  3. Otrhejte lístky tymiánu. V míse smíchejte suroviny na náplň. Chřest ukrojte tak, aby se vám vešel do formy. Zbylé konce nevyhazujte. Nakrájejte je na cca 1cm silné plátky.
  4. Troubu předehřejte na 180˚C.
  5. Dno koláčové formy vyložte pečícím papírem. Těsto namačkejte do formy. Vytvořte cca 2-3cm vysoké okraje. Můžete si k vytlačování těsta pomoci dnem sklenice.
  6. Na těsto nalijte náplň a stonky i kolečka chřestu rozložte na povrch. Vložte koláč do trouby a pečte cca 1 hodinu.


2 komentáře k “Chřestový koláč”

  • Vegetariánský dort vypadá úžasně. Popis korpusu dortu je pro mě dostatečný, ale nejsem si jistá s přípravou náplně. Můžete ji prosím Vás popsat podrobněji. Není mi jasné, proč je horní vrstva, na kterou je položený chřest, tak žlutá? Můžete napsat, čím je to způsobené a také by mě zajímalo, jak dlouho takový dort vydrží v lednici? Děkuji Darex

    • Děkuji 🙂 Budou na tom mít podíl vejce a pak to, že jsem fotila v podvečer mobilem, protože to bylo narychlo 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *