Čočkové karbanátky podle Jíme zdravě do 30 minut
„S čím příště Jíme zdravě může přijít, aby to bylo nové a atraktivní?“ napadlo mě před tím, než jsem dostala do ruky jejich novou kuchařku Jíme zdravě do 30 minut. A ejhle! Krásná nová kuchařka je na světě a zase je plná lákavých receptů. Jíst zdravě do 30 minut? To chce přece skoro každý! Takže teď už žádné výmluvy, jíst zdravě se dá z dostupných surovin, rychle a jednoduše.
Co mě na kuchařce zaujalo jako první, byly samozřejmě fotky. Tenhle styl miluju a úplně k tomu jídlu láká. Jak se říká – jíme očima – pokud to na fotce nevypadá dobře, je menší pravděpodobnost, že si to uvaříme. S fotkami, které tentokrát nafotila Marie Bartošová, mám chuť na každý recept z této kuchařky, která je fakt velice inspirativní.
Dokonce je tak inspirativní, že po ní sáhla moje mamka a s libostí se do ní zalistovala. Hltala stránku po stránce. „Chceš jí?“ ptala jsem se. „No, určitě bych si jí koupila, až na ní narazím.“ – „Vem si jí,“ usmála jsem se s upřímným potěšením, že má zájem o zdravou kuchařku. Vážně mě potěšilo, že jsem jí mohla kuchařku věnovat. Jíme zdravě mi poslalo dvě…jako kdyby to tušili! Moc jim proto děkuju! Ani nevíte, jak moc se hodila.
Mamka měla velkou radost a hned pár dnů poté mi hlásila, na které recepty má zálusk jako první. Konečně se v ní probouzí snaha jíst zdravěji. Je to taková ta stará škola a trvalo jí dlouho, než přišla na to, že základem dobrého zdraví, kondice a fit těla, je hlavně zdravé a kvalitní jídlo. A když si ho může uvařit do půl hodiny, je pro ní o to lákavější.
Myslím, že jste z této storky pochopili, že kuchařka Jíme zdravě do 30 minut je moc šikovná nejen pro ty, co milují zdravá jídla a zkrátka jim docházejí nápady, ale i pro ty, co se se zdravým vařením teprve seznamují. Najdete tu recepty naslano i nasladko, vege i masité, sytější i lehčí – ale vždy zdravé a originální.
A to mě na Jíme zdravě baví – vždycky mají dobré nápady, originálně je ztvární a člověku to umí skvěle naservírovat. V kuchařkách vysvětlují různé triky a tipy, seznamují nás s různými potravinami, vysvětlují, jak ideálně seskládat jídlo… Už teď přemýšlím, s čím zase přijdou příště. A moc se na to těším!
Podle kuchařky Jíme zdravě do 30 minut jsem připravila karbanátky z červené čočky. Připravila jsem je se salátem s pečenou mrkví a petrželí podle své fantazie 🙂 . Mrkev je součástí karbanátků, proto mě napadlo přidat pár mrňavých mrkviček do trouby a pak je dodat k salátu, který se jinak skládá z ledového salátu, radichia, avokáda, pažitky..snad jsem na nic nezapomněla 🙂 K tomu jsem servírovala dip z bílého jogurtu s pažitkou a čerstvě mletým pepřem – jednoduše, rychle, zdravě a chutně!
Ingredience (v receptu 10 ks, mě vyšlo na 16)
- 300 g předvařené červené čočky (tuším, že necelých cca 250 g v suchém stavu)
- 2 lžičky sušené majoránky
- 1 stroužek česneku
- 100 g mrkve (oloupané a nastrouhané nahrubo)
- 2 vejce velikosti M
- 70 g žluté cibule (nakrájené nahrubo) (vynechala jsem)
- 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
- Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
- Červenou čočku uvařte dle návodu na obalu. Poté ji sceďte a zchlaďte pod studenou vodou.
- Nyní si připravte větší misku, vložte do ní uvařenou čočku, přidejte majoránku, olej, sůl, pepř, česnek, mrkev, vejce a cibuli a vše pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Jakmile bude směs rozmixovaná, přidejte mouku a vše promíchejte vařečkou.
- Z hotového těsta vytvarujte karbanátky, dejte je na připravený plech a pečte 20–25 minut na 180–185 °C. Po upečení podávejte.
Tipy na servírování: Karbanátky můžete podávat samostatně, například s dipem ze zakysané smetany, nebo jako hlavní chod s vařeným nebo pečeným bramborem