Lilek zapečený s rajčaty a fetou

Lilek zapečený s rajčaty a fetou

Snadné a přitom geniální. Tento zdravý předkrm nebo hlavní chod nezabere moc času a námahy, a přitom chutná skvěle! Lilek s rajčaty a sýrem je zkrátka trefa do černého.

 

Lilek – co s ním? Koukám do lednice a přemýšlím, co si zase uvařím k obědu. Víceméně to často končí u takových těch rychlých zeleninových směsí z pánve, které doplním obilovinami, luštěninami anebo něčím takovým a k tomu přidám maso, vejce anebo klíčky… S prckem prostě nezbývá moc kapacita (ani časová ani ta v hlavě) vytvářet pro sebe veledíla – chce to něco ryhlého, zdravého, výživného – prostě efektivního...navíc když vařím jídlo zvlášť pro (mlsného Honzu), zvlášť pro sebe, snažím se tak nějak fungovat jako správná matka a „žena v domácnosti“ a u toho pracovat – protože mě to prostě baví. Nestěžuju si – fakt mě to baví, i když je to občas hrozná hoňka.

A dneska mě asi osvítilo… Vidím lilek, fetu, … to by bylo dobré dát dohromady s rajčaty… a už se mi to rýsovalo v hlavě. Do ruky jsem čapla nůž a jako kdybych slyšela odtikávat pomyslné hodiny, co nevidět odbijí budíček našemu Honzíkovi, jsem kmitala, abych svůj nápad rychle zrealizovala. Jakmile se miminko probudí, mozek se přepne a už to se mnou půjde z kopce. Jen jsem vypla troubu, už slyším v chůvičce šramot. Jídlo už jsem tím pádem fotila studené, natož abych si ho v klidu vychutnala 🙂 Honzíkovy potřeby jsou zkrátka na prvním místě. A když se drak vzbudí k obědu, ten svůj jen vdechnete. Což je hrozná škoda, a proto si musím co nejdřív tohle jídlo uvařit znova. Chutná fantasticky. A přitom je to tak jednoduché!

Lilek, rajčata a sýr spolu s bylinkami jsou za mě skvělé spojení, které může skvěle chutnat i třeba v podobě rolek s mozzarellou, které jsem připravovala minulý rok. Jde také o moje oblíbené jídlo. A stejně jako rolky se i toto jídlo může podávat jako předkrm i hlavní chod.

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut

Množství: 2 porce jako hlavní chod anebo cca 6 porcí jako předkrm

Ingredience:

  • 1 lilek
  • sůl
  • 1 větší šalotka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku (nemusí být)
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • čerstvě mletý pepř
  • 30 ml bílého vína
  • 3 – 4 listy bazalky
  • pár snítek tymiánu
  • pár snítek oregana
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • asi 50 g sýru feta

 

Postup:

  1. Lilek nakrájejte na centimetrové plátky. Posolte z obou stran a nechte 20 minut vypotit.
  2. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Šalotku nakrájejte nadrobno. Na lžíci oleji opékejte dozlatova. Přidejte najemno rozmačkaný česnek a zalijte rajčaty. Podlijte vínem. Osolte a opepřete a vařte, dokud směs nezhoustne.
  3. Když je omáčka zredukovaná a hustá, přidejte najemno pokrájené bylinky. Nechte asi minutu až dvě lehce vařit a odstavte.
  4. Lilek osušte papírovou utěrkou a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Omáčku rozprostřete na lilek a posypejte rozdobenou fetou.
  5. Pečte při 170 °C asi 20 minut.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *