Čokoládový dortík se sametovým čokoládovým mascarpone krémem

Čokoládový dortík se sametovým čokoládovým mascarpone krémem

Nevím jak u Vás, ale u nás se oslava narozenin nijak dramaticky neprožívá. Narozeninový dort by ale neměl chybět. A protože se nás na oslavě nesejde více, než je členů rodiny, není nutné připravovat veliký dort, který by se nestačil sníst.

Taťka má rád čokoládový dort. Jeho recept je mé tajemství. Občas ho peču někomu ze známých, ale recept na něj neprozdradím. Je veliký, je v něm hodně čokolády. Nechtěla jsem tátu o čokoládově čokoládový dort připravit, ale chtěla jsem udělat menší a méně pracný, protože v pracovním shonu to ani jinak zkrátka nešlo.

A tak jsem vzala některé suroviny, které by neměly v čokoládovém dortu chybět a pustila se do díla.

Největší obavy jsem měla o krém. Totiž…když jsem před pro vás před nedávnem připravovala recepty na rolády, stalo se mi, že se „ověřený“ recept na čokoládový krém vybarvil jako pěkná kejda…navíc sražená kejda. Takže proto jsem recept ještě neuveřejnila, jelikož bych ho ráda udělala znovu a připravila k němu úplně jiné fotky. Tak už jen chvíli strpení ?

Z toho důvodu jsem se vyprdla na nějaké „ověřené“ recepty a vrhla se do vlastního experimentu – zkrátka jako vždy. A jako vždy (i když s velikou nervozitou) jsem dílo dotáhla do zdárného konce. Smetana se mi před očima měnila v nadýchané čokoládové obláčky a jeho chuť byla nesmírně úžasná. Skákala jsem radostí! Doufám, že tenhle snadný recept na čokoládový krém, nebude jeden z těch, které končí v koši stejně jako ten, co se mi dostal do rukou.

Co se týče zdobení – můžete si vyhrát podle sebe…tohle je jen základ, na kterém můžete stavět. To ostatní je na Vás a já Vám budu držet palce a případně se budu těšit na nějaké Vaše fotky ?

Doba přípravy: 1 hod. + doba pečení a vychlazení krému

Množství: menší kulatá forma

Suroviny:

Korpus:

  • 80 g tmavé čokolády
  • 25 g másla
  • 3 vejce
  • Špetka soli
  • 120 g cukru
  • 20 g kakaa
  • 110 g hladké mouky

 

Krém:

500 ml smetany ke šlehání

40 g cukru

20 g kakaa

130 g tmavé čokolády

250 g mascarpone

 

Kakao na posypání

Postup:

  1. Den předem si připravte krém. Smetanu nalijte do kastrolu, přisypte cukr a kakao a důkladně promíchejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Když smetana vzkypí, přidejte nalámanou čokoládu a stáhněte z plotny. Za občasného promíchání nechte zchladnout a přendejte do lednice. Nechte do druhého dne vychladit.
  2. Přípravu korpusu začněte rozehřátím čokolády a másla ve vodní lázni. Dávejte pozor, aby směs nebyla horká.
  3. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Když začne sníh tuhnout, přisypte polovinu množství cukru. Vyšlehejte tuhý sníh.
  4. Žloutky vyšlehejte se zbylou polovinou množství cukru. Přidejte vlažnou (ne horkou!) čokoládovo-máslovou směs a krátce promíchejte. Směs se nemusí zcela spojit. Přidejte sníh a zlehka vmíchejte. Přisypte prosátou mouku s kakaem, zlehka promíchejte a směs vylijte do formy vyložené pečícím papírem. Uhlaďte do rovna a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25 minut.
  5. K vychlazené čokoládové šlehačce přidejte mascarpone a vyšlehejte do tuha.
  6. Vychladlý korpus rozkrojte napůl. Potřete krémem. Přiklopte horním dílem korpusu, potřete krémem a posypte zlehka kakaem.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *