Čokoládový koláč

Čokoládový koláč

Křehký na povrchu, lahodný a šťavnatý uvnitř…Hříšně temný, hříšně dobrý.. Prostě k nakousnutí

Doporučuji tento superčokoládový dezert podávat se zakysanou smetanou, která vás vynese ještě více do nebe.

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut

Množství: forma o průměru 27 cm.

Suroviny:

  • Korpus:
  • 250g hladké mouky
  • 125g másla, nakrájeného na kostičky
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce vody

 

Náplň:

  • 200g kvalitní tmavé čokolády
  • 125g másla
  • 1 vrchovatá čajová lžička instantní kávy
  • 3 vejce
  • 170g cukru
  • 150ml smetany 30%
  • + kakao na posypání

 

Postup:

  1. Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr a máslo. Prsty promačkávejte máslo s moukou, dokud nevznikne drobenka. Poté přilijte vodu a vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici 30 minut odležet.
  2. Čokoládu spolu s máslem vložte do kastrůlku a ve vodní lázni rozpusťte, přidejte kávu, nechte zchladnout.
  3. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a přeneste do koláčové formy, uhlaďte kraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem, zasypte fazolemi nebo hrachem a dejte péct na 10 minut. Poté alobal s luštěninami sejměte a pečte dalších 5 minut. Po 5 minutách vyndejte z trouby a ztlumte na 180 ˚C.
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte smetanu a promíchejte. Vmíchejte čokoládovou směs. Zalijte korpus a pečte 40 minut.
  5. Vychladlý koláč posypte kakaem.


8 komentáře k “Čokoládový koláč”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *