Čokoládový koláč
Křehký na povrchu, lahodný a šťavnatý uvnitř…Hříšně temný, hříšně dobrý.. Prostě k nakousnutí
Doporučuji tento superčokoládový dezert podávat se zakysanou smetanou, která vás vynese ještě více do nebe.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut
Množství: forma o průměru 27 cm.
Suroviny:
- Korpus:
- 250g hladké mouky
- 125g másla, nakrájeného na kostičky
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce vody
Náplň:
- 200g kvalitní tmavé čokolády
- 125g másla
- 1 vrchovatá čajová lžička instantní kávy
- 3 vejce
- 170g cukru
- 150ml smetany 30%
- + kakao na posypání
Postup:
- Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr a máslo. Prsty promačkávejte máslo s moukou, dokud nevznikne drobenka. Poté přilijte vodu a vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici 30 minut odležet.
- Čokoládu spolu s máslem vložte do kastrůlku a ve vodní lázni rozpusťte, přidejte kávu, nechte zchladnout.
- Těsto rozválejte na pomoučeném vále a přeneste do koláčové formy, uhlaďte kraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem, zasypte fazolemi nebo hrachem a dejte péct na 10 minut. Poté alobal s luštěninami sejměte a pečte dalších 5 minut. Po 5 minutách vyndejte z trouby a ztlumte na 180 ˚C.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte smetanu a promíchejte. Vmíchejte čokoládovou směs. Zalijte korpus a pečte 40 minut.
- Vychladlý koláč posypte kakaem.
Wow vypadá hooodně dobře 🙂
Koláč je boží. Upekla jsem ho v neděli, vydržel do dneška (jsme doma jen 2), s dětmi by to bylo 3x rychlejší 🙂 Byl prostě luxusní. Miluju čokoládu a k tomuhle receptu se budu velice ráda vracet! Díky moc za inspiraci 😉
To mám velikou radost! 🙂 Já děkuji. Velice mě těší Vaše zpětná vazba. Přeji spoustu dalších chutných zážitků 🙂
Jak jsem slíbila, poctivě se k receptu vracím stále 🙂
To mám velkou radost! 🙂