Cuketová pomazánka s bylinkami a semínky
Zase ty bylinky... 🙂 do pomazánek je snad používáme každý. Ale když jsem zvážila, kolik z těch vygooglitelných receptů je připravených na základě tvarohu, sýru, rybiček a dalších živočišných surovin, dospěla jsem k závěru, že je mezi nimi jen málo pomazánek, které by si mohli dát i vegani anebo ti, co se stravují low carb.
Tím mám na mysli, že když narazím na vegan pomazánku, tak velice často bývá postavená na bázi luštěnin. Luštěniny jsou super, o tom žádná. Ale nechtělo by to svěží vítr a pro vegany i nevegany zkusit připravit něco jiného, kde luštěnina nebude hrát prim ve složení, ale bude spíš jako doplněk – ne hlavní báze, na které bude pomazánka postavená? Kdo myslí že jo, má možnost to vyzkoušet jinak 🙂
Totiž například ti, co se stravují hodně low low carb by si nejspíš luštěninovou pomazánku nedali. Luštěniny jsou sice zdrojem bílkovin, ale i sacharidů, tedy carbohydrates. Takže jsem se snažila udělat pomazánku, která bude obsahovat luštěnin méně oproti klasickým a bude přijatelná víceméně i pro lowcarbisty nebo zkrátka pro ty, co preferují odlehčený jídelníček. Lowcarbista si jí dá se zeleninou, případně využije jako dip a „klasický“ strávník namaže na pečivo. Tím spíš jsem se snažila ubrat na luštěninách a předejít domu, že si pečivo (sacharidy) namažete luštěninouvou pomazánkou (sachardiy) 🙂 Mám prostě ráda vyváženost.
Dobře, přiznám se, že poslední dobou inklinuju spíš k low carb, kde sacharidy nemají moc prostoru. Proto tuhle kategorii stravování zmiňuju a beru v úvahu, i když vím, že lowcarbista dá rád přednost pomazánce z tvarohu a dalších živočišných produktů 🙂 Kažopádně myslím i na ty, co takto striktní v jídle nejsou, nicméně hledají lehčí varinty.
Mimochodem se musím k něčemu přiznat. K low carb stravování, jsem si došla postupně tak nějak sama. Prostě jsem se rozhodla, že zkusím na tenhle typ stravy najet a třeba se mi podaří i zhubnout. Daří se mi to držet pár týdnů, pravidelně cvičím, snažím se celkově víc hýbat, chodit na procházky.. Nojo, jenže jsem narazila na velký kámen úrazu, což je víno, resp. obecně alkohol. Fakt to spolu nefunguje, ba naopak. Je to tak kontraproduktivní, že mám pocit, že je horší jíst low carb a trochu popíjet, než jíst všechno a popíjet. Takže místo hubnutí mi je trochu blivno z toho, co alkohol s tělem dokáže a jak zabraňuje jakýmukoli hubnuí. Tímhle vyhlašuju STOPku a omezím to na minimum. Jsem zvědavá, co to se mnou udělá.
Doba přípravy: 10 minut + pečení cukety
Suroviny:
- 2 menší cukety – celkem asi 400 g
- Olivový olej
- Tymián
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 100 g uvařené cizrny
- 30 g dýňových semínek
- 30 g slunečnicových semínek
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 5 g libečku
- 5 g oregana
Postup:
- Cuketu podélně rozřízněte na čtvrtiny. Rozložte na pečicí papír a zakápněte olivovým olejem. Lehce posolte, posypejte lístky tymiánu a trochou čerstvě mletého pepře. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud nezačne zlátnout. Nechte zchladnout.
- Cuketu spolu s ostatními surovinami vložte do mixéru a rozmixujte najemno.
Děkuji Fresh bedýnky za dodání kvalitních surovin!