Dort s mascarpone krémem

Recepty na dorty, které peču, obvykle nikomu nedávám. Ale nemůžu vám odepřít recept na můj nový experiment, který jsem vytvořila své ségře k narozkám a s radostí se dívala, jak mizí před očima a místo něj se rojí nadšení při každém snědeném kousku.
Korpus z domácích vajec byl po upečení žluťounký jak jarní sluníčko, které se nám vynořuje z podzimních mračen. Na čerstvé letní ovoce si ještě musíme počkat. Použila jsem tedy třešně, které v létě taťka sklidil na naší zahradě a vlastnoručně zavařil do několika lahví. Musím mu vystřelit pochvalu! Třešně zavařil na jedničku.
Dortík pro dospěláky jsem si mohla dovolit prolít pár kapkami alkoholu…
A ten krém! Jak nadýchaná oblaka sněhově bílé barvy, které zjemnily všechny chutě ukryté v tomto lahodném dortíku.
Kousky čokolády s vášní rozhýbaly zbytek chuťových pohárků, které ještě nestačili podlehnout symfonii chutí bombastické dobroty, která padla během odpoledne stráveného s rodinou.
Doba přípravy: 1 hodina + vychladnutí korpusu
Množství: dortová forma Ø23cm
Suroviny:
Korpus:
- 5 vajec
- 150g krupicového cukru
- 150g hladké mouky
Krém:
- 500g mascarpone
- 800ml smetany ke šlehání
- 4 sáčky ztužovače smetany
- Moučkový cukr
- Ovoce (v tomto případě višně), čokoláda, griotka
- Máta na dozdobení
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu buď vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou, anebo ji vyložte pečícím papírem.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané husté pěny. Do vaječné pěny lehce vmíchejte prosátou mouku, kterou důkladně zapracujete stěrkou.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy. Vložte do trouby a pečte, dokud korpus nezezlátne a po vpíchnutí špejle na ni nezůstane těsto.
- Korpus nechte ve formě vychladnout.
- Do jedné misky nalijte 400 ml smetany, přidejte 2 sáčky ztužovače a důkladně vyšlehejte.
- Do druhé misky vložte mascarpone, zbylou smetanu a další dva sáčky ztužovače a vyšlehejte do husté konzistence. K této směsi zlehka vmíchejte ušlehanou smetanu a moučkový cukr. S cukrem to nepřehánějte – korpus je přeci sladký.
- Vypeckujte třešně, nebo si připravte vámi zvolený druh ovoce.
- Korpus dvakrát prořízněte. Spodní korpus lehce pokapejte griotkou, pomažte krémem, posypejte ovocem a překryjte dalším dílem korpusu. Postup opět zopakujte. Celý dort pomažte krémem, dozdobte.