Dort s mascarpone krémem

Dort s mascarpone krémem

Recepty na dorty, které peču, obvykle nikomu nedávám. Ale nemůžu vám odepřít recept na  můj nový experiment, který jsem vytvořila své ségře k narozkám a s radostí se dívala, jak mizí před očima a místo něj se rojí nadšení při každém snědeném kousku.

Korpus z domácích vajec byl po upečení žluťounký jak jarní sluníčko, které se nám vynořuje z podzimních mračen. Na čerstvé letní ovoce si ještě musíme počkat. Použila jsem tedy třešně, které v létě taťka sklidil na naší zahradě a vlastnoručně zavařil do několika lahví. Musím mu vystřelit pochvalu! Třešně zavařil na jedničku.

Dortík pro dospěláky jsem si mohla dovolit prolít pár kapkami alkoholu…

A ten krém! Jak nadýchaná oblaka sněhově bílé barvy, které zjemnily všechny chutě ukryté v tomto lahodném dortíku.

Kousky čokolády s vášní rozhýbaly zbytek chuťových pohárků, které ještě nestačili podlehnout symfonii chutí bombastické dobroty, která padla během odpoledne stráveného s rodinou.

Doba přípravy: 1 hodina + vychladnutí korpusu

Množství: dortová forma Ø23cm

Suroviny:

Korpus:

  • 5 vajec
  • 150g krupicového cukru
  • 150g hladké mouky

Krém:

  • 500g mascarpone
  • 800ml smetany ke šlehání
  • 4 sáčky ztužovače smetany
  • Moučkový cukr
  • Ovoce (v tomto případě višně), čokoláda, griotka
  • Máta na dozdobení

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu buď vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou, anebo ji vyložte pečícím papírem.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané husté pěny. Do vaječné pěny lehce vmíchejte prosátou mouku, kterou důkladně zapracujete stěrkou.
  3. Těsto nalijte do připravené dortové formy. Vložte do trouby a pečte, dokud korpus nezezlátne a po vpíchnutí špejle na ni nezůstane těsto.
  4. Korpus nechte ve formě vychladnout.
  5. Do jedné misky nalijte 400 ml smetany, přidejte 2 sáčky ztužovače a důkladně vyšlehejte.
  6. Do druhé misky vložte mascarpone, zbylou smetanu a další dva sáčky ztužovače a vyšlehejte do husté konzistence. K této směsi zlehka vmíchejte ušlehanou smetanu a moučkový cukr. S cukrem to nepřehánějte – korpus je přeci sladký.
  7. Vypeckujte třešně, nebo si připravte vámi zvolený druh ovoce.
  8. Korpus dvakrát prořízněte. Spodní korpus lehce pokapejte griotkou, pomažte krémem, posypejte ovocem a překryjte dalším dílem korpusu. Postup opět zopakujte. Celý dort pomažte krémem, dozdobte.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *