Fazole v kořeněné rajčatové omáčce
Někdo to rád horké. I já si občas ráda uvařím něco pikantního, co mě nakopne. V tomto receptu si můžete ostrost regulovat sami podle množství chilli, které přidáte. Záleží i na vás, jaké luštěniny zvolíte. Já jsem použila bílé fazole, ale opravdu je na vás, jestli sáhnete po tmavých, adzuki, nebo čočce, cizrně či hrachu.
Doba přípravy: 15 minut + vaření fazolí
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 80 g bílých fazolí
- 1 menší červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky římského kmínu
- 3 kuličky nového koření
- ¼ lžičky mletého koriandru
- Kousek chilli papričky
- 1 menší stroužek česneku
- 2 g oloupaného zázvoru
- 400 g loupaných rajčat v konzervě, drcených
- 50 g kukuřice (mražené)
- Sůl
Postup:
- Luštěniny namočte den předem do studené vody. Druhý den vodu slijte, zalijte čistou vodou a uvařte doměkka.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte asi dvě minuty. Během opékání občas promíchejte.
- Římský kmín a nové koření vložte do hmoždíře a roztlučte (případně můžete použít koření mleté). Česnek a zázvor nastrouhejte nebo nasekejte najemno. Chilli papričku nakrájejte najemno. K cibuli přidejte všechno koření, promíchávejte asi čtvrt minuty a zalijte rajčaty.
- Přiveďte k varu, přidejte scezené fazole, kukuřici a provařte asi 2 minuty. Dosolte.
- Podávejte s pečivem nebo tortillou.