Fresh Festival 2015

Fresh Festival 2015

O víkendu 6. a 7. června byly Letenské sady v obležení mnoha milovníků jídla, kteří přišli ochutnat některé z vyhlášených Pražských restaurací. Kromě restaurací se zde prezentovalo mnoho pivovarů a také vinařství.

Z tramvajové zastávky spolu s přítelem přicházíme ke vstupu na festival. Díky Zomatu mám tu příležitost být uvedena jako host na guest listu. S velikým očekáváním procházíme dál za bránu, kde již cestu lemují různí prodejci s ovocem, pečivem, džemy aj. Ale to hlavní nás čeká o kousek dál. Přicházíme do části, kde se prezentují pivovary, stojí zde bar s míchanými nápoji – nechybí ani Aperol Spritz. Skrz dým vycházejícího od grilu, odkud zavání libá vůně masa, spatřuji stánek, kde je až podezřele mnoho návštěvníků. Nemůžeme si nechat ujít cíl zájmu tolika lidí a hned po pár dalších krocích chápeme, odkud plyne ten veliký vzruch. Na festivalu bylo možné ochutnat zajímavé věci. Tou nejexotičtější byl hmyz, anakonda či krokodýl. Tyto exotické pochoutky byly součástí stánku, v němž bylo také možné ochutnat molekulární gastronomii. Naše kroky pokračovaly dále.

Došli jsme až k pódiu, před nímž se rozpínal rozsáhlý plac obehnaný stany. V těchto stanech byl hlavní cíl naší cesty – vyhlášené restaurace a jejich delikatesami nabušené degustační menu! A tak se vydáváme na výšlap kolem dokola té svůdné parády a nevíme, čím začít. Mě jako první zlákal stan O‘ Papa. O tomto bistru jsem mnoho slyšela, viděla a teď jsem ho chtěla konečně ochutnat. Krůtí steak s humusem a drobným salátkem z bulguru a rajčat jsem si vychutnala pěkně na lavičce ve stínu, odkud jsem číhala na další kořist.

Naším dalším úlovkem bylo to nejlepší, co jsme zde ochutnali. Restaurace, jíž jsme udělili hlas v soutěži „restaurace festivalu“ je restaurace Na Kopci. Degustační menu se skládalo z parfait s foie gras s marmeládou z červené řepy, hovězího tataráčku s chlebem a jako sladká tečka byla originální tapioka v kokosovém mléce s jahodovým džemem a bazalkovým cukrem. Víte, občas narazíte na jídlo, které vás ohromí. Ale zde mě jídlo přímo ochromilo. A co je ještě lepší, nebylo to jedno jídlo z tohoto meníčka. Užívala jsem si všechny tři chody a bylo to tak fantastické, že na to má slova nestačí! WOW!

Na druhou stranu jsem byla zklamaná restaurací Spices, jež náleží hotelu Mandarin Oriental. Nový háv restaurace slibuje ještě větší požitek z jídla. Ale na místě, kde jsou si všechny restaurace rovny a nemohou soutěžit luxusním interiérem či jídelními lístky, je spravedlivé posuzovat dokonalost samotného jídla. Čočkové karbanátky, kuřecí curry s poppadum a rýží, mangové lasí…průměrná indická restaurace. Zde jsem si z jídla na prdel nesedla ani omylem. Spíš jsem hledala v lasí kousek originálního lasí a raději jsem se vydala dál ochutnávat nabídku dalších restaurací.

Restaurace MOOD mě nalákala svým pastrami – hovězím masem nakrájeným na tenké plátky, doplněné šťavnatým salátkem a to vše posypané oříšky. Zde jsem si pochutnala a měla bych chuť na další delikatesu z této restaurace.

Už jen lžička dobrého pampeliškového tiramisu z kuchyně Il Giardino Restaurant a bylo po degustování.

Jídla zde bylo moc moc moc, ale pud sebezáchovy mi nedovolil ochutnat samozřejmě ani čtvrtku toho všeho, protože bych se domů nedovalila.

Pod horkým sluncem jsme se zchladili Aperol Spritzem, jídlo proložili decinkou vína, chvílemi jsme pozorovali program na hlavním pódiu, kde se objevil např. Marcel Ihnačák, Jiří Štift a také Roman Paulus, který na mě působil tak srdečně a skromně, že snad ani není možné, že stojí v čele jedné z nejlepších restaurací v České republice.

Z festivalu jsme si odnesli příjemné zážitky, vzpomínky na dobré jídlo a spálená ramena. Krásný den, který bude skvělé za rok znovu opakovat.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *