Hovězí maso na víně
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Množství: 2 – 3 porce
Suroviny:
- 300g hovězího zadního
- 2 větší cibule
- 200ml červeného suchého vína
- 1 středně velká mrkev
- 50g celeru
- 1 menší kořenová petržel
- Hovězí vývar
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- Tymián
- Bobkový list
- Sůl a pepř
Postup:
- Cibuli nakrájejte na drobné kousky cca 1 cm velké. Kořenovou zeleninu nakrájejte na větší kousky. Maso nakrájejte o velikosti sousta.
- Do hlubší pánve nebo kastrolu nalijte 2 lžíce oleje a začněte restovat cibuli. Cibuli restujte pozvolna, dohněda. Opravdu se se smažením neunáhlujte a cibuli dejte čas. Až cibule zhnědne, přidejte nakrájenou zeleninu a zvyšte plamen. Restujte asi 3 minuty, poté zeleninu odsuňte ke straně pánve a vložte dovnitř maso. Míchejte, dokud se maso nezatáhne.
- Poté přidejte najemno nasekaný česnek, tymián, bobkový list, pepř a sůl a vše společně promíchávejte asi minutu. Zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte a zalijte červeným vínem. Dále míchejte. Když směs zhoustne a začne se lehce připalovat, přilijte asi dvě naběračky (150ml) hovězího vývaru. Maso by mělo být z velké části ponořené. Zamíchejte, přikryjte poklicí a za občasného míchání vařte, dokud maso nezměkne – tj. 2 a více hodiny. Vždy, když se vypaří část tekutiny, podlijte opět vývarem.