Jablečný chlebíček

Jablečný chlebíček

Na zahradě nám už spoustu let rostou tři jabloně. Ta největší sice nemá moc dobrá jablka, ale chutnají ptáčkům a vysoký strom nám poskytuje v létě stín. Druhá jabloň, taková malá, je roubovaná. Kdysi děda spojil dvě odrůdy k sobě. Proto nám jabloň rodí dva druhy jablek. Zvláštní, že? ? Oba druhy jsou moc dobré. Na jedné straně stromku sklízíme zelená jablka a na druhé straně o něco drobnější červená. A do třetice moje nejoblíbenější – jabloň s fialovými drobnými jablíčky. Jsou lehce nakyslá a plná šťávy. Jsou dokonalá . Bohužel vám nepovím, co je to za odrůdy, ty stromy tam rostou od nepaměti a já nejsem jablkář ?

Když všechny jablka ošešeme, uklidíme je do chladného sklepa. Bohužel není tak chladný, aby jablka přečkala až do jara, a proto se snažíme je zužitkovat v pečení. Například toto je recept, který vznikl náhodou, když jsem potřebovala rychle upéct a na misce byla spousta jablek.

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 1 hodina

Suroviny: chlebíčková forma

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru (nemusí být plný)
  • 2 hrnky hladké mouky – Babiččina volba Dortová
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce rumu
  • 160 g oloupaného jablka

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečícím papírem.
  2. Jablka nastrouhejte nahrubo.
  3. V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a kakaem.
  4. Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem. Přidejte rum a mléko. Promíchejte a pomalu zapracovávejte moučnou směs. Nakonec vmíchejte jablka.
  5. Naplňte formu a vložte do trouby. Že bude chlebíček upečený poznáte tak, že zapíchnete doprostřed těsta špejli. Pokud jí vytáhnete suchou, je upečeno. Může to trvat cca 50 – 70 minut.
  6. Nechte vychladnout.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *