Jáhlová kaše naslano s rajčatovovou omáčkou a tofu
Uvědomila jsem si, že z mého okolí je jen jeden člověk, se kterým můžu sdílet recepty s pohankou, jáhly a podobnými obilovinami nebo s luštěninami. Je to moje ségra. Ona jediná se nebála uvařit taková jídla i své rodině. I přesto, že jejich holky jsou v jídle občas trochu vybíravé, se do jídla s chutí pustí a nejde zkrátka o jídla, od kterých by se odtahovaly. Jakto, když obecně naše populace se nad takovými jídly z většiny ušklíbá? Třeba proto, že holky ještě nejsou ovlivněné tím, co kdo říká a prostě jedí to, co je dobré. A možná, kdyby většina lidi nedala na názor ostatních a sama na vlastní kůži vyzkoušela nějaké ověřené recepty, staly by se jáhly, pohanka, čočka a další super potraviny běžnou součástí jejich jídelníčku.
Už jsem to sice psala kdysi, ale ráda zopakujji, že jsem moc ráda za dlouhodobou spolupráci s českou značkou PROBIO, která usiluje o osvětu kolem zdravých potravin a učí je lidi jíst a samozřejmě je i produkuje ve vysoké kvalitě. Díky tomu například není pohanka hnědá, ale dozelena a chutná nádherně, jemně, lehce oříškově a podle toho i voní. Možná, kdyby lidé ze zvědavosti bez předchozí porady nesáhli po hnědé pohance, kterou násilně stroje vyloupaly teplem a zkazily to dobré, co v ní je, ještě by si ji rádi koupili znovu. A kdyby ty jáhly třikrát spařili horkou vodou, aby z nich dostali případnou nahořklost, užívali by si je naslano i nasladko. Krom toho má PROBIO obrovsky široký sortiment, takže je co objevovat.
Přijde mi opravdu velká škoda, že málokdo se odváží kvaření zdravějších alternativ potravin, skutečných a čistých potravin, přestože ví, že by krásně zpestřily jejich jídelníček. Stačilo by málo a změnil by se jejich pohled na taková jídla – stačil by dobrý recept a nevěřit tomu, co milovník hranolek a burgerů z fast foodu napovídal o zdravé stravě. Přestože jsem v pubertě byla nešťastná ze své váhy a nezdravé životosprávy, díky ní jsem objevila spoustu potravin, které by se mi jinak na talíř nedostaly. Jáhly byly jednou z prvních, které se i v mé spíži zabydlely.
Nedávno táta přišel k nám do kuchyně, dveře do špajzu otevřené… „Co děláte s tolika věcma?“ ptá se mě. – „Vaříme z nich,“ usmívala jsem se hrdě nad spíží plnou opravdových potravin, plných chutí a vůní, které opravdu jsem schopná využít. Je pravda, že si nedovedu představit takovej špajz nemít. Mít jednu skříň, netuším, kam bych všechno to bohatství poskládala. Náš špajz minimístnůstka s regály, která je plná odshora dolů. Čím?
U mě ve špajzu, když to vezmu zleva, najdete mouky – světlé, tmavé, luštěninové…čirokovou, kokosovou, chia, pohankovou, špaldovou… Pak jsou tam věci na pečení – bezfosfátový kypřicí prášek, třtinový vanilkový, krupicový i moučkový cukr, kokosový tuk, rostlinný olej… a dostáváme se k olejům a ochucovadlům – olivový olej, olivový olej citronový, konopný, makový, ořechový, dýňový… octy – ume, balzamikový, jablečný, rýžový… Tamari omáčku, sójovou omáčku, hoisin, rybí.. a pak koření a bylinky včetně soli – klasické a himalájské. A pak tu máme luštěniny – cizrnu, fazole červené i bílé, mungo, čočku zelenou, belugu i červenou, hrách… Quinou, bulgur, čirok, červenou pšenici, jáhly, pohanku, špaldu, rýži – klasickou a tmavou, těstoviny – světlé i tmavé… vločky, otruby, semínka a oříšky, sušené ovoce… Pak je tam police s konzervami a sklenicemi – je v nich hlavně zelenina, olivy, tuňák a nějaký dobrý džem. Není to výčet všeho, určitě bych na něco zapomněla. Třeba čokoláda tam je taky 🙂
No prostě je z čeho vybírat.
Netvrdím, že by každý měl doma mít takovou zásobu všemožných obilovin a luštěnin, ale strašně ráda bych podpořila ty, co se malinko bojí a otálejí s nákupem, aby zkusili třeba alespoň zmiňovanou pohanku nebo jáhly. Zkusit můžete pro začátek i tenhle jednoduchý recept 🙂
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 150 g jáhel
- Zeleninový vývar/bujon
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Rajčatová omáčka/soté:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 větší jarní cibulky
- 2 řapíky celeru
- 100 g cukety
- 2 stroužky česneku
- 400 g loupaných drcených rajčat
- 1/2 lžíce najemno pokrájeného tymiánu (nebo vrchovatá lžička sušeného)
- 200 g tofu
- Olej na opečení
- Sůl
Postup:
- Jáhly zalijte vroucí vodou, promíchejte a slijte. Opakujte ještě 2x, tak se dostane z jáhel nahořklost.
- Zalijte jáhly vývarem a vařte doměkka. Během vaření promíchávejte a případně podlévejte. Ve výsledku by vám měla vzniknout kaše.
- Na pánvi rozehřejte olej. Cibulku nakrájejte na slabá kolečka, celer na kostičky a opékejte pár minut na pánvi. Cuketu nakrájejte na drobné kostičky a přidejte. Přidejte také prolisovaný nebo najemno pokrájený česnek. Promíchávejte asi minutu na mírném plameni. Zalijte rajčaty, osolte a přidejte tymián. Podlijte asi 50 ml zeleninového vývaru a vařte do zhoustnutí.
- Tofu nakrájejte na kostičky nebo trojúhelníčky a opečte na trošce oleje dozlatova. Osolte a servírujte ke kaši s omáčkou.