Jarní kuřátko plněné špenátovou nádivkou

Jarní kuřátko plněné špenátovou nádivkou

Co je malé, to je hezké. A u kukuřičného kuřátka to platí nejen, že dvojnásob, ale navíc se k jeho pozitivům dá přičíst i jeho skvělá chuť. Malé kuřátko vyniká svou křehkostí a šťavnatostí. Navíc tato kuřátka většinou najdete na pultech jako kukuřičná kuřátka z Francie, kde se na jejich chov specializují.

Pokud nevíte, kam pro takové kuřátko zajít, tak můžete zkusit Rohlík. Já si je odtamtud objednávám vždycky, ale zahlédla jsem je i v některých větších obchodech. Nebo se poptejte u řezníka.

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 40 – 50 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

Plněné kuřátko:

  • 1 malé jarní kuřátko (kukuřičné)
  • 1 biocitron
  • 2 větvičky tymiánu
  • Sůl čerstvě mletý pepř
  • Oříšek másla

Nádivka do kuřete:

  • 50 g špenátu
  • 1 rohlík z předešlého dne (50 g)
  • 40 ml mléka
  • 20 ml smetany
  • 1 vejce
  • Sůl

Glazované karotky:

  • 250 g praných karotek
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička medu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Opékané brambory:

  • 4 uvařené brambory ve slupce (cca 250 g)
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 1 lžíce nasekané pažitky

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 ⁰C.
  2. Rohlíky natrhejte na drobné kousky. Ohřejte mléko se smetanou a rohlíky zalijte. Než se nasáknout vložte špenát do mísy, zalijte vroucí vodou a ihned slijte, přelijte studenou vodou. Nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte na drobné kousky.
  3. K namočenému rohlíku přidejte žloutek a špenát. Z bílku ušlehejte sníh se špetkou soli. Promíchejte rohlík se špenátem a vmíchejte sníh.
  4. Kuře osušte papírovou utěrkou. Krk zašijte jehlou. Z druhé strany plňte nádivkou. Otvor také pomocí jehly uzavřete. Kuře osolte, opepřete a vložte na pekáček. Svažte nohy provázkem.
  5. Nakrájejte citron na plátky a nandejte je na kuře a okolo něj. Stejně tak obložte kuře tymiánem. Na kuře dejte kousek másla, do pekáčku nalijte trochu vody a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut. Během pečení přelívejte výpekem.
  6. Karotku vložte do vroucí vody asi na 2 minuty. Sceďte a přelijte studenou vodou. Nechte okapat. V pánvičce rozehřejte máslo, přidejte med a karotku. Glazujte asi 2 minuty, dokud nezačne med karamelizovat.
  7. Oloupané brambory nakrájejte na velké kousky. V pánvi rozehřejte olivový olej a brambory opékejte dozlatova. Osolte. Nakonec brambory posypte nasekanou pažitkou.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *