Jarní kuřátko plněné špenátovou nádivkou
Co je malé, to je hezké. A u kukuřičného kuřátka to platí nejen, že dvojnásob, ale navíc se k jeho pozitivům dá přičíst i jeho skvělá chuť. Malé kuřátko vyniká svou křehkostí a šťavnatostí. Navíc tato kuřátka většinou najdete na pultech jako kukuřičná kuřátka z Francie, kde se na jejich chov specializují.
Pokud nevíte, kam pro takové kuřátko zajít, tak můžete zkusit Rohlík. Já si je odtamtud objednávám vždycky, ale zahlédla jsem je i v některých větších obchodech. Nebo se poptejte u řezníka.
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 40 – 50 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
Plněné kuřátko:
- 1 malé jarní kuřátko (kukuřičné)
- 1 biocitron
- 2 větvičky tymiánu
- Sůl čerstvě mletý pepř
- Oříšek másla
Nádivka do kuřete:
- 50 g špenátu
- 1 rohlík z předešlého dne (50 g)
- 40 ml mléka
- 20 ml smetany
- 1 vejce
- Sůl
Glazované karotky:
- 250 g praných karotek
- 1 lžička másla
- 1 lžička medu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Opékané brambory:
- 4 uvařené brambory ve slupce (cca 250 g)
- Olivový olej
- Sůl
- 1 lžíce nasekané pažitky
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 ⁰C.
- Rohlíky natrhejte na drobné kousky. Ohřejte mléko se smetanou a rohlíky zalijte. Než se nasáknout vložte špenát do mísy, zalijte vroucí vodou a ihned slijte, přelijte studenou vodou. Nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte na drobné kousky.
- K namočenému rohlíku přidejte žloutek a špenát. Z bílku ušlehejte sníh se špetkou soli. Promíchejte rohlík se špenátem a vmíchejte sníh.
- Kuře osušte papírovou utěrkou. Krk zašijte jehlou. Z druhé strany plňte nádivkou. Otvor také pomocí jehly uzavřete. Kuře osolte, opepřete a vložte na pekáček. Svažte nohy provázkem.
- Nakrájejte citron na plátky a nandejte je na kuře a okolo něj. Stejně tak obložte kuře tymiánem. Na kuře dejte kousek másla, do pekáčku nalijte trochu vody a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut. Během pečení přelívejte výpekem.
- Karotku vložte do vroucí vody asi na 2 minuty. Sceďte a přelijte studenou vodou. Nechte okapat. V pánvičce rozehřejte máslo, přidejte med a karotku. Glazujte asi 2 minuty, dokud nezačne med karamelizovat.
- Oloupané brambory nakrájejte na velké kousky. V pánvi rozehřejte olivový olej a brambory opékejte dozlatova. Osolte. Nakonec brambory posypte nasekanou pažitkou.