Karobový chlebíček s žitnou a čočkovou moukou

Karobový chlebíček s žitnou a čočkovou moukou

Některé skvělé věci vznikají náhodou. Třeba jako tento chlebíček! To si jednou takhle Honzík nechtěl hrát s hračkami, proto jsem ho vzala do kuchyně, aby se mnou něco uvařil. Pozorovat mě ho někdy totiž moc baví 🙂 A tak máma vynosila ze špajzu různé mouky, vytáhla pár dalších ingrediencí a pustila se do sypání, míchání, pečení… A pak to ochutnala a – wow! Mňam! Sakryš proč jsem si to jen nezapsala, kolik čeho jsem tam nasypala? 🙂

 

Chlebíček byl tak krásně vláčný, kyprý a skvěle chutnal! Zmizel strašně rychle, proto jsem se nebránila připravit další a tentokrát si suroviny zvážit. Jenže to nebylo ono. Takže jsem do něj šla ještě napotřetí a to už bylo ono! A tady je ten recepis, který vznikl díky Honzíkově znuděné náladě 🙂 Moc se těším, až bude dost velký na to, abych ho mohla upéct i jemu. S papáním to zatím není žádná sláva. Geny po taťkovi se asi v tomhle případě bohužel nezapřou. O tom, jak je mlsný, se tu občas zmiňuji a když jsem dnes vedla na toto téma diskuzi s jeho mamkou, mám se asi ještě na co těšit! 🙂

Tak mě napadá, že možná budu chlebík péct častěji, abych si obalila nervy – něcím sice sladkým, ale zdravým a moc dobrým!

Doba přípravy: 7 minut
Doba pečení: 35 minut

Množství: chlebíčková forma o délce 25 cm

Ingredience:

  • 100 g hodně zralého banánu – asi 1 středně velký
  • 2 – 3 lžíce karobu (můžete nahradit kakaem)
  • 2 lžíce xylitolu
  • 1 větší vejce
  • 40 g oleje – kokosový, slunečnicový, rozpuštěné máslo…
  • 120 ml mléka, popř. nelze nic zkazit vodou
  • 80 g žitné celozrnné hladké mouky
  • 50 g mouky z červené čočky
  • 20 g otrub (pšeničných)
  • 20 g hladké špaldové mouky
  • Na špičku nože sody
  • Špetka soli

 

Postup:

  1. Postup je jednoduchý – rozmačkejte banán vidličkou. Přidejte karob a vejce a vidličkou rozmačkejte na kaši. Pak přidejte všechny zbylé ingredience a promíchejte.
  2. Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Pečte při 180 °C 30 – 35 minut.
  3. Skvěle chutná s rybízovým džemem a jogurtem!

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *