Křehký borůvkový koláč

Křehký borůvkový koláč

Neznám nikoho, kdo nemá rád borůvky. Stejně tak jsem zatím nenarazila na nikoho, komu by nechutnal tento koláč. Ba dokonce znám i takové, kterým se povedlo záhadné zmizení tohoto skvělého dezertu.

Doba přípravy: 20 minut
Celková doba pečení: 70 minut

Suroviny:

Těsto:

  • 220g hladké mouky
  • 120g změklého másla
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • Špetka soli

Náplň:

  • 5 vajec
  • 180g krupicového cukru
  • 150g borůvek
  • 300ml mléka
  • 150g zakysané smetany
  • 2 sáčky vanilkového cukru

 

Postup:

  1. Zpracujte těsto z uvedených surovin a nechte jej zabalené ve fólii alespoň jednu hodinu odležet.
  2. Předehřejte troubu na 210 ⁰C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyložte jím koláčovou nebo dortovou formu o průměru asi 27cm. Okraje vytlačte nahoru. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Vyložte těsto alobalem a nasypte na něj luštěniny na zatížení. Pečte 15 minut. Poté luštěniny s alobalem odendejte a pečte dalších cca 7 minut dozlatova.
  3. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a přimíchejte mléko a smetanu. Přidejte borůvky. Směsí zalijte předpečený korpus. Troubu dejte péct na 170 ⁰C a pečte dalších 45 minut.



4 komentáře k “Křehký borůvkový koláč”

  • Páni! 😀 Tak tohle musít hned zítra udělat 😀 Borůvky miluju a zrovna letos jich mále úrodu, takže moc děkuji za recept! 😀

  • Chtela jsem se zeptat, jestli do toho receptu patri tech 300 ml mléka, ktere je uvedeno v ingrediencich? V postupu uz neni, naopak jsou tam 2x vejce… mam uz neco napeceno a tohle je opravdu poprve, co by byl kolac opravdu na vyhozeni, respektive na vyliti…. ta napln ani po 50 minutach peceni na 180°C nebyla tuha, naopak uplne stejne tekuta tak jako na zacatku, nevim proc…. u quiche lorraine, kde je jen zakysana smetana a stejny pocet vajec (bez mleka), mi tuhne v pohode a upeceni trva opravdu presne 45 minut… zkusila jsem to jeste nejak zachranit a po tech 50 minutach jsem pridala dalsi 3 rozslehana vejce a pak uz tedy po dalsich 45 minutach ztuhnul, tak snad i tak bude k jidlu…

    • Dobrý den, Lenko, děkuji za upozornění. Do postupu jsem mléko přidala. Opravdu tam patří. Jedno vejce je uvedené v ingrediencích pro korpus a pět jich je v náplni. Zkuste péct klidně déle. Koláč se mi vždy povedl. Budu držet palce 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *