Když jsem před pár týdny, na konci roku vymýšlela plán, kterým bych nakrmila Vařeniště a jeho mlsné čtenáře v několika následujících týdnech, poznamenala jsem si na únor recept na kuřecí paličky. Netrvalo dlouho a ocitla jsem se v restauraci na místě, kam bych rozhodně dobrovolně nezavítala. Na střechu Kotvy na Náměstí republiky jsem byla pozvána. „Pivnice? No, to bude ještě zajímavé.“ pomyslela jsem si. Jak jistě víte, mě spíše potkáte se sklenkou v ruce než se žejdlíkem pivka.
Přesto jsem otevřela webovky restaurace T-Anker, abych vypátrala, co mě bude čekat. Restaurace mi přišla sympatická, a co víc? Začala jsem se na její návštěvu těšit. Krásný výhled na Prahu bych si sice užila spíše až na jaře, přesto mě do restaurace lákala nápaditá nabídka jídelního lístku. A když tak listuji dál, snad bych si dala i nějaké to pivko. Právě v restauraci probíhá akce „Letem, pivním světem“. Během několika měsíců se v nabídce prostřídají skvělá piva z různých koutů světa a k nim zařadí speciální menu. To by asi stálo za ochutnávku.
Když vcházím do restaurace, cítím příjemnou, klidnou, ale určitě ne unylou a utahanou atmosféru. Lidé se zdají být spokojení, a málo jich tu není. Je sice brzký podvečer, nebo chcete-li pozdní odpoledne, ale pravděpodobně není špatné doby pro návštěvu T-Ankeru. Můžu se o tom přesvědčit sama. Očima projíždím menu, které jak je vidět, skvěle pasuje k pivním speciálům. Tady je naprosto jasný koncept! Žádné takové „vyhovím všem, dáme sem od všecho trochu“. – Ne! – Pěkně sestavené menu s originálními pokrmy je to pravé právě sem.
„A podívejme – jsme u kuřecích křidýlek! Možná bych se mohla inspirovat a svůj recept poladit. Místo paliček udělám křidýlka, ono to tak svádí k ochutnání, když jsou navíc podávané s ciabattou a čerstvou zeleninou. Jdu do nich!“
Než přilétla křidýlka na můj stůl, ochutnala jsem nějaké zajímavé pivní speciály z Německa. Oceňuji nápad vytvořit z aktuální pivní nabídky degustační kolekci po deckách. Například nakouřené pivo je teda opravdu zážitek ? A také jsem se měla možnost dovědět něco o restauraci. Rozhodně bych neřekla, že tato zaběhlá restaurace s dobrým hodnocením na Restu a dalších portálech, zde stojí teprve tři roky. Stačila změnit svou podobu o 360 °. Tohle bývala prostě jednoduchá pivnice, kterou si založil muž, který dokonce ani nebyl z oboru. Lidé si sem rádi chodili vypít originální druhy piv, ale chtělo to něco k zakousnutí. Ze staré přilehlé účtárny vznikla kuchyně a nadějný mladý šéfkuchař začal tvořit tato pěkná menu.
Křidýlka jsou tu a krásně se lesknou. Už předem tuším, že se recept bude hodně podobat tomu mému, a tak beru jeden kousek do ruky a zakousnu se do měkkého šťavnatého masíčka. Ke křidýlkům je podáván pivní dip a jogurtový dip s bylinkami. Z čeho byl přesně pivní dip vám nepovím, chutnal trochu jako bbq omáčka, ale byl dobrý. A tak jsem pokračovala a olizovala tu příjemně nasládlou marinádu, uvědomila jsem si, že bych se mohla hlouběji zamyslet nad tím, co že to v těch křidýlkách je… No, asi takhle: Nevím to přesně, ale můj recept není úplně mimo mísu, co si tak vzpomínám. Jestli je lepší, to posoudíte možná sami ? Jediné co vím je, že na tohle jídlo bych si do příjemné restaurace, kterou sice nezaložili studovaní lidé z gastronomie, ale ti, kteří přesně vědí, jak se staví brand, jak na lidi zapůsobit a jak jim za férovou cenu prodat přesně to, co chtějí, zašla znovu. Jak to vím? Restaurace už je plná, je na čase uvolnit místo pro ostatní.
A TOTO JE MŮJ RECEPT NA:
Kuřecí křídla v medové marinádě
Doba přípravy: 10 minut
Doba marinování: 2 hodiny (by byly ideální)
Doba pečení: 45 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
- 4 kuřecí křídla (tj. necelých 0,5 kg)
- 1 polévková lžíce rajského protlaku (20 g)
- 1 menší polévková lžíce medu (20 g)
- 1 polévková lžíce oleje (10 g)
- Pár kapek citronu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- ½ čajové lžičky bramborového škrobu
- Sezamová semínka
Postup:
- Kuřecí křídla rozdělte na dvě části. Horní část, resp. špičku křídla odstraňte. Vždy přelomte křídlo v kloubu a uřízněte tam, kde se zlomilo.
- Do kastrůlku dejte protlak, přilijte med, olej a lehce prohřejte.
- Do zchladlé směsi přidejte pár kapek citronu, sůl a pepř. Pepře se nebojte a soli přidejte velkou špetku. Přisypte bramborový škrob a důkladně promíchejte.
- Marinádu nalijte na křídla a nechte alespoň 2 hodiny marinovat.
- Troubu zapněte na 200 ⁰C. Na plech položte pečící papír. Namarinovaná křídla rozložte na plech a pečte 45 minut.
- Na talíři posypejte sezamovými semínky.
1 porce* obsahuje:
Energetická hodnota: 1 710 kJ
Bílkoviny: 28 g
Sacharidy: 12 g
– z toho cukry: 8 g
Tuky: 23 g
– z toho nasycené MK: 5 g
* cca čistá váha masa